Silvia Ruba: „Experiența olimpiadei a fost semnificativă pentru mine, pentru devenirea mea ca om” (Video)

Este pasionată de tot ceea ce înseamnă cultură în general, și literatura română în special. Adoră creația lui Lucian Blaga, spunând că este autorul ei preferat.

Maria Silvia Ruba este elevă în clasa a X-a D în cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare. Eminenta elevă a câștigat recent locul III la Olimpiada Internațională de Lectură, competiție ce s-a desfășurat în perioada 5-9 septembrie la București.

Despre prestigiosul concurs Silvia Ruba, dar și profesoara de limba română, cea care a pregătit-o pentru această competiție, Dorina Ziman, au vorbit în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc astăzi, 14 septembrie, la prestigiosul liceu sătmărean. La întâlnirea cu jurnaliștii a participat și directorul colegiului, prof. Liviu Rotaru.

„Pregătirea aceasta pentru olimpiadă a transformat pentru mine literatura dintr-o materie într-o pasiune. Pentru că doamna profesoară m-a învățat ce înseamnă, de fapt, plăcerea de a descoperi un text literar, de a descoperi metafora din text, din mine, din dumneavoastră, din fiecare om. Și experiența olimpiadei a fost semnificativă pentru mine, pentru devenirea mea ca om. Am cunoscut acolo tineri ca și mine, extraordinar de pasionați de tot ceea ce înseamnă limba română, de literatură. Am ținut împreună adevărate cenacluri literare, în miez de noapte, în pijamale, pe holurile căminului. Rezultatul acesta este de fapt, încununarea orelor de filozofie, de psihologie, de dezbateri, cafele împreună, la ora 08.00 dimineața când discutam Nietsche, Blaga, Cioran. Este cel mai mare succes pe care l-am avut”, spune Silvia Ruba.

Despre olimpiada din Capitală a vorbit și profesoara Dorina Ziman.

„Subiectele nu sunt atât de atractive ca și subiectele de la Olimpiada Națională, mărturisim amândouă acest lucru. Este vorba despre prezența unui text literar, a unui text non-ficțional și al unui text multimodal. Mulțumesc pentru atenția cu care am fost copleșite amândouă, din partea colegilor, al direcțiunii și implicit al Inspectoratului Școlar”, a declarat profesoara de Limba și literatura română din cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, prof. Dorina Ziman.

Mai multe detalii despre Maria Ruba și Olimpiada Internațională de Lectură puteți citi aici:

https://www.satmareanul.net/2017/09/13/performanta-pentru-scoala-satmareana-o-eleva-din-satu-mare-in-elita-mondiala-a-filologilor-video/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.