Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului la Satu Mare

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare se alătură și în acest an inițiativei de marcare a Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, iluminând clădirea instituției din strada Corvinilor, nr. 18, în , în noaptea de 2 spre 3 aprilie.

Gestul simbolic, parte a campaniei naționale inițiate de Asociația Help Autism, urmărește creșterea nivelului de informare și susținere pentru copiii și adulții diagnosticați cu Tulburare de Spectru Autist (TSA), una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale copilăriei.

Angajament pentru integrarea persoanelor cu autism

DGASPC Satu Mare își exprimă sprijinul față de valorile promovate de Help Autism, susținând integrarea persoanelor cu TSA în societate încă din primii ani de viață: în educație, comunitate și pe piața muncii. Scopul este dezvoltarea unei vieți autonome și creșterea calității vieții pentru persoanele neurodivergente.

Eveniment național: „40.000 de voci și povești de viață”

Pe 2 aprilie 2025, Asociația Help Autism organizează în București evenimentul intitulat „40.000 de voci și povești de viață”, dedicat celor peste 40.000 de persoane cu autism din România. Manifestarea reunește reprezentanți ai mediului instituțional, ONG-uri, companii și familii, într-un efort comun de a identifica soluții de incluziune și politici publice adaptate.

Evenimentul face parte din campania europeană „Nu suntem invizibili / We Are Not Invisible”, desfășurată sub egida Autism Europe, care aduce în prim-plan obstacolele cu care se confruntă persoanele cu TSA: bariere sociale, juridice, educaționale și economice.

Promovarea incluziunii și a accesului pe piața muncii

Printre temele abordate în cadrul evenimentului se numără diversitatea, incluziunea 360°, și modificările aduse Legii 448/2006, care vizează drepturile persoanelor cu dizabilități. Vor fi prezentate povești de succes din mediul privat privind angajarea persoanelor cu autism, precum și ghiduri utile pentru companiile interesate de recrutare incluzivă.

Statisticile arată că în România doar 1% dintre persoanele cu dizabilități au un loc de muncă, comparativ cu 20% în Uniunea Europeană. Lipsa accesului la servicii adaptate duce la scăderea calității vieții și speranței de viață pentru aceste persoane.

Inițiativa „Angajament pentru autism”

Evenimentul include și prezentarea rezultatelor campaniei „Angajament pentru autism”, lansată în 2024, care a invitat candidații la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale să semneze un angajament public de sprijinire a drepturilor persoanelor cu TSA.

Help HIRE – modele de bună practică

Vor fi prezentate exemple concrete de bună practică din companiile care aplică politici de includere a persoanelor neurodivergente, precum și materiale utile precum Ghidul de Angajare Autism Spectrum Pathways (ASP) și Raportul Național despre Autism, disponibile pentru organizațiile interesate de crearea unui mediu incluziv.

Despre Asociația Help Autism

Help Autism este cea mai mare organizație din România dedicată cauzei autismului. Din 2010, susține peste 3.600 de copii și adolescenți cu TSA prin terapie, integrare educațională și sprijin pentru familii, operând în 6 centre specializate și la domiciliu.

Organizația derulează parteneriate public-private, oferă formare profesională, consiliere și este co-organizator al Conferinței Internaționale ABA. În 2024, a lansat prima franciză socială din România, pentru a extinde accesul la servicii de terapie și sprijin în întreaga țară.

DGASPC Satu Mare reafirmă, cu ocazia acestei zile, angajamentul de a contribui la o societate incluzivă, empatică și informată, unde fiecare voce contează.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.