Pe 23 martie 1983, România a marcat o realizare remarcabilă în aviația civilă prin efectuarea primului zbor internațional al avionului de pasageri ROMBAC 1-11, pe ruta București-Londra. Acest eveniment a subliniat capacitatea industriei aeronautice românești de a produce aeronave competitive la nivel internațional.
Performanțele Tehnice ale ROMBAC 1-11
ROMBAC 1-11 era echipat cu două turboreactoare Rolls-Royce Spey Mk 512-14DW, fiecare oferind o forță de împingere de aproximativ 6.000 kgf. Aeronava putea transporta până la 119 pasageri, atingând o viteză de croazieră de 870 km/h și având o autonomie de zbor de 3.500 de kilometri.
Producția și Exploatarea ROMBAC 1-11
Întreprinderea de Avioane București, cunoscută astăzi ca Romaero Băneasa, a produs nouă unități ROMBAC 1-11 înainte de 1989, cu două aparate rămase neterminate. Acesta a fost singurul avion comercial cu reacție fabricat în Europa comunistă, în afara Uniunii Sovietice. Inițial, toate aeronavele au fost achiziționate de TAROM și Romavia, fiind ulterior operate și de alte companii. Planul inițial al proiectului ROMBAC prevedea construirea a 80 de avioane.
De-a lungul timpului, opt aparate ROMBAC 1-11 au fost vândute de TAROM către diverse companii aeriene din Asia și Africa. În 2010, două dintre aceste aeronave efectuau zboruri charter pentru turiști în Egipt. Cu toate acestea, în prezent nu există o evidență clară privind situația actuală a acestor avioane.
Siguranța și Fiabilitatea ROMBAC 1-11
Un aspect notabil al ROMBAC 1-11 este faptul că niciunul dintre aceste avioane nu a fost implicat în accidente aviatice soldate cu răniți sau decese, subliniind standardele de siguranță și fiabilitate ale acestei aeronave românești.