Biblioteca Județeană Satu Mare, alături de o serie de instituții partenere, marchează astăzi, 21 martie, Ziua Mondială a Poeziei prin organizarea a două activități menite să readucă poezia în atenția publicului sătmărean.
Prima activitate, inedită prin formatul și spațiul de manifestare, este intitulată „Minutul de poezie” și se derulează în parteneriat cu Transurban S.A. Astfel, începând de astăzi și până luni, sătmărenii care călătoresc cu mijloacele de transport în comun vor găsi în 10 stații de așteptare, invitația organizatorilor de a lectura unele dintre cele mai frumoase creații lirice din literatura română, maghiară și universală. Practic, în timpul în care așteaptă sosirea mijlocului de transport în comun, călătorii sunt întâmpinați cu un colaj de poezii, imprimate și expuse în interiorul pavilioanelor de așteptare. Pentru acest eveniment special, toți bibliotecarii de la Biblioteca Județeană Satu Mare au propus câte o poezie, astfel că aria de adresabilitate este una generoasă. Textele poetice sunt redactate în limbile română și maghiară, regăsindu-se atât poezii pentru copii, cât și pentru adulți, aria tematică fiind variată și cuprinde poezii închinate mamei, naturii, primăverii, iubirii, vieții, creatorilor de frumos etc.
A doua activitate este un eveniment-spectacol dedicat Zilei Mondiale a Poeziei, organizat în parteneriat cu Colegiul Național „Ioan Slavici”, Școala Gimnazială „Mircea Eliade” șiCasa Corpului Didactic „Dariu Pop” în cadrul parteneriatului: „Armonii poetice: Versuri și muzică în sărbătoarea cuvântului”. Evenimentul se va derula cu începere de la ora 12:00, la Biblioteca Județeană Satu Mare, în sala multimedia situată la parterul clădirii.
Elevii de la cele două instituții de învățământ promit un spectacol unic, cu recitaluri de poezie, momente artistice captivante și surprize pregătite cu grijă pentru sufletele iubitoare de literatură și invită publicul să se conecteze cu frumusețea poeziei și artei.
Ziua Mondială a Poeziei, declarată de UNESCO, începând din anul 1999, reprezintă recunoașterea faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, marcarea acestei zile urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.