Gabriel Leș: America nu „vinde” Europa de Est

“Europa și o parte importantă din intelighenția autohtonă confundă realpolitikul cu trădarea. Dacă urmărim isteria din spațiul public românesc, am putea crede că Trump a semnat actul de capitulare a Europei de Est și că în câteva luni vom vedea tancurile rusești la graniță. „SUA ne vinde rușilor! NATO se retrage! Suntem sacrificați pe altarul cinismului american!”.

Din păcate această retorică panicardă domină talk-show-urile și editorialele de pe plaiurile mioritice, inducând o insidioasă stare de anxietate populației.

Negocierile dintre SUA și Rusia, intermediate de Arabia Saudită, sunt prima mișcare geopolitică reală pentru ieșirea din impasul războiului din Ucraina. Rusia cere retragerea NATO la pozițiile din 1997 – o solicitare maximalistă, aproape imposibil de acceptat. SUA nu a dat curs acestei cereri, dar nici nu a închis ușa negocierilor. Este adevărat ca extinderea NATO dincolo de actualele coordonate este un subiect închis.

România a intrat în panică, interpretând această discuție drept o capitulare a Occidentului. Dar în realitate, nu există niciun plan serios pentru retragerea NATO din Europa de Est. SUA nu va ceda bazele militare din România și Polonia, pentru că asta ar însemna să lase Europa la cheremul unor forțe pe care nici UE, nici NATO nu le pot controla. Bag de seamă că unii își închipuie că SUA cochetează cu ideea împingerii în brațele Chinei a celui de-al doilea bloc economic la nivel global – Uniunea Europeană.

Ceea ce mulți nu înțeleg este că America nu „vinde” Europa de Est, ci urmărește un obiectiv strategic mult mai amplu: decuplarea Rusiei de China. Statele Unite nu își permit un război rece simultan cu două puteri nucleare. Obiectivul fundamental este să scoată Rusia din alianța cu Beijingul, chiar dacă asta înseamnă să-i ofere o ieșire convenabilă din Ucraina.

Ce înseamnă asta pentru România? SUA nu abandonează estul Europei, dar nici nu o mai consideră o prioritate absolută. Interesele Washingtonului sunt globale, nu regionale. România, Polonia, țările baltice trebuie să își joace propriile cărți mai inteligent. Ucraina nu mai este un subiect alb-negru, ci devine parte a unei negocieri mai mari.

America nu pleacă, dar nici nu își va arunca soldații în tranșee pentru spasmele noastre ideologice. Cine vrea protecție absolută trebuie să învețe mai întâi să își apere singur propriile interese” a declarat astăzi fostul ministru al apărării, Gabriel Leș.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.