A crescut industria jocurilor video a României în anul 2024?

Statisticile nu sunt clare sau directe, dar se poate spune că industria jocurilor video a României a experimentat o oarecare creștere în anul 2024, din mai multe motive. În primul rând, s-au satisfăcut anumite predicții realizate anterior, deși doar parțial. Apoi, în ciuda unei scăderi a profiturilor, potențialul de dezvoltare în anii ce urmează nu a fost redus aproape deloc.

Nu în ultimul rând, există mai multe tendințe pe care țara le satisface foarte bine în materie de jocuri video, precum și jocuri de noroc. Mai exact, jucătorii de jocuri slot sunt pasionați în aceeași măsură de jocuri tip first-person sau de tip hypercasual, printre altele.

Predicții anterioare

Începând cu anul 2023, se așteaptă ca piața jocurilor video a României să se dubleze până în anul 2029, atingând o valoare de aproximativ 1.4 miliarde de la 788.5 milioane în anul 2023.

Cu alte cuvinte, s-a observat potențialul de creștere și dezvoltare constantă a pieței, implicit a industriei de jocurilor video din România. Într-adevăr, există foarte mulți pasionați de jocuri video în țară, dar numărul studiourilor sau dezvoltatorilor locali este oarecum limitat. Totuși, prezența giganților precum EA și Ubisoft promovează și susține creșterea sectorului de jocuri video.

Scădere neașteptată a profitului dezvoltatorilor de jocuri video

Profitul dezvoltatorilor de jocuri video din România a scăzut cu aproximativ 6.6% în anul 2023, datele pentru anul 2024 nefiind încă concrete. Totuși, în ciuda acestei scăderi, s-a observat potențialul de dezvoltare a industriei țării, aceasta atrăgând în continuare investiții străine. De exemplu, nu de curând Amazon Games a deschis un nou studio european chiar în capitala României, București.

Numărul generos de strategii și incentive, atât guvernamentale, cât și nu numai, promovează totodată dezvoltarea industriei jocurilor video!

Ce cauzează și/sau susține creșterea acestei industrii?

Există mai mulți factori importanți care contribuie la dezvotarea constantă a industriei jocurilor video în România:

  • Infrastructura rețelei de interneteste îmbunătățită în permanență, existând acum chiar o acoperire destul de mare pentru 5G la nivel național. Astfel, crește popularitatea jocurilor online în rândul populației.
  • Interesul în piața jocurilor pe mobil este în creștere, aspect susținut în mare parte de nivelul de penetrare al internetului în rândul populației (de peste 95%). Deși jocurile pe mobil nu sunt considerate de mulți pasionați jocuri adevărate, nu poate fi pus la îndoială faptul că acestea susțin dezvoltarea continuă atât a industriei jocurilor video, cât și a industriei consolelor (și jocurilor aferente) din România.
  • Sectorul tehnologic este susținut în permanență de guvern, implicit fiind influențată și industria jocurilor video. Pasionații de jocuri video au mai multe oportunități și posibilități dat fiind faptul că întreg sectorul se bucură de anumite beneficii, incentive și investiții.
  • Sectorul iGaming este printre cele mai populareîn țară și la nivel european, din ce în ce mai mulți jucători importanți dorind acces la piața din România. Acest lucru duce la apariția de noi investitori pe teritoriul țării, ba chiar de sedii și centre de operațiuni destul de mari – acestea creează noi locuri de muncă și practic, contribuie la dezvoltarea industriei jocurilor video pe termen lung.
  • Prezența mai multor giganți din gaming transformă România într-un hub al jocurilor video, fiind vorba în principal despre Electronic Arts Romania, Ubisoft Romania și mai nou sediul Amazon Games din București. Acești giganți contribuie semnificativ la dezvoltare atât pe piețele locale/domestice, cât și internaționale.

Desigur, viitorul este incert, mai ales că nu există încă date foarte concrete privind anul 2024. Principalul aspect constă în acea scădere a profitului în anii 2023-2024, scădere care trebuie gestionată cu atenție pentru a nu avea un impact negativ asupra viitorului apropiat la industriei jocurilor video din România.

Totuși, în ultimii 5-10 ani, lucrurile au fost în mare parte roz. Printre cele mai populare jocuri dezvoltate în România se numără Asphalt 5, Assassin’s Creed Rogue și Altair’s Chronicles, Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2 jocuri din seria Tom Clancy, Just Dance 4, Lords of the Fallen, 3 jocuri din seria Silent Hunter, 7 jocuri din seria FIFA (17-23), Watch Dogs 2, precum și Gray Dawn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.