Prefectul Ioan Tibil a convocat marți, 12 februarie 2025, o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Satu Mare, având pe ordinea de zi două teme esențiale: analiza stadiului adăposturilor de protecție civilă din județ și prezentarea situației tehnice a Barajului Călinești Oaș.
Verificarea adăposturilor de protecție civilă
Inspectorul-șef al ISU „Someș” Satu Mare, col. Sergiu Buzduga, a prezentat raportul privind adăposturile de protecție civilă, subliniind măsurile implementate din 2024 pentru creșterea operativității acestora. Acțiunile desfășurate până în prezent au inclus verificarea adăposturilor de către autoritățile locale, identificarea administratorilor și a datelor tehnice, marcarea corespunzătoare conform HG 630/2005, precum și stabilirea necesarului de fonduri pentru reabilitarea lor. Prefectul a anunțat că, în perioada următoare, vor fi organizate întâlniri regionale la Carei, Tășnad, Negrești-Oaș și Satu Mare pentru a discuta acest subiect cu autoritățile locale.
Starea Barajului Călinești Oaș și investiții în siguranța acestuia
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare, ing. Vasile Andrieș, a prezentat situația tehnică a Barajului Călinești Oaș, subliniind rolul acestuia în prevenirea inundațiilor și în asigurarea resurselor de apă pentru irigații, producerea de energie electrică și activități recreative. Potrivit specialiștilor, barajul, construit din pământuri argiloase locale, necesită lucrări de reabilitare.
În acest sens, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a avizat o notă conceptuală pentru un proiect de investiții destinat îmbunătățirii siguranței acumulării Călinești, estimat la 43,2 milioane de lei. De asemenea, pentru anul 2025, Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare a inclus acest baraj în lista de investiții prioritare, cu un buget de 6,5 milioane de lei pentru modernizarea echipamentelor hidroelectromecanice și electrice.
Prefectul Ioan Tibil: „Siguranța cetățenilor este o prioritate”
La finalul ședinței, prefectul Ioan Tibil a subliniat importanța acestor măsuri pentru protejarea populației: „Siguranța cetățeanului este o prioritate pentru administrațiile locale și instituțiile din sistemul național de apărare și ordine publică. Problema adăposturilor de protecție civilă este de actualitate și trebuie să facem toate demersurile pentru finalizarea, dotarea și operaționalizarea acestora.”
Măsurile discutate în cadrul CJSU Satu Mare reflectă preocuparea autorităților pentru gestionarea riscurilor și protejarea comunității în fața situațiilor de urgență.