Joi, 6 februarie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Printre subiectele de pe ordinea de zi s-a aflat și situația Episcopului Sălajului, Petroniu Florea.
Sfântul Sinod a aprobat retragerea episcopului
Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a decis retragerea episcopului Petroniu Florea din funcție, hotărâre aprobată în unanimitate de Sfântul Sinod. Astfel, scaunul episcopal al Sălajului a fost declarat vacant, iar alegerile pentru desemnarea unui nou chiriarh vor avea loc în cadrul următoarei ședințe a Sinodului. Până atunci, conducerea eparhiei va fi asigurată de Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Episcopul, anchetat într-un dosar penal
Retragerea episcopului survine pe fondul unei anchete penale demarate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care investighează posibila implicare a acestuia într-un caz de delapidare. Potrivit anchetatorilor, între 1 ianuarie 2020 și 1 august 2024, Episcopia Sălajului ar fi suferit un prejudiciu de peste 3 milioane de lei, cauzat de administratorul instituției, Pop Ionuț.
Procurorii susțin că episcopul Petroniu Florea ar fi facilitat aceste acțiuni prin omisiunea de a verifica activitatea gestionarului și prin tolerarea unor practici frauduloase. Astfel, el este suspectat de complicitate la delapidare și fals în înșcrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Episcopul audiat de procurori
Conform comunicatului Parchetului, episcopul a fost deja audiat de procurorii clujeni în legătură cu acuzațiile care i se aduc. Anchetatorii afirmă că acesta ar fi contribuit indirect la crearea condițiilor necesare săvârșirii infracțiunii prin lipsa de acțiune în ceea ce privește controlul financiar al Episcopiei.
Decizia Sfântului Sinod de a-l retrage pe episcop din funcție vine în contextul presiunilor tot mai mari exercitate asupra Bisericii Ortodoxe Române pentru a lua măsuri ferme în cazurile de corupție și gestionare frauduloasă a fondurilor ecleziastice. Următoarea etapă în acest proces va fi organizarea alegerilor pentru un nou episcop, care să preia conducerea eparhiei și să restabilească încrederea credincioșilor în instituția religioasă.