Legătura istorică dintre familia actorului Florin Piersic și comunitatea ortodoxă din Satu Mare

În ziua de 27 ianuarie, când îndrăgitul actor Florin Piersic împlinește 89 de ani, Daniela Bălu, directorul Muzeului Județean Satu Mare, ne aduce aminte de legătura profundă dintre familia Piersic și comunitatea ortodoxă din orașul Satu Mare. Această legătură istorică este strâns legată de figura tatălui actorului, medicul veterinar Ștefan Persic (Piersic), unul dintre pionierii medicinei veterinare din România.

După Marea Unire din 1918 și instaurarea administrației românești în județul Satu Mare, numeroși intelectuali, dascăli și militari din Bucovina și alte regiuni ale României au fost trimiși în Ardeal pentru a sprijini consolidarea statului român. Printre aceștia s-a numărat și medicul Ștefan Persic, care a jucat un rol important în viața comunității sătmărene, nu doar prin activitatea sa profesională, ci și prin implicarea sa în viața religioasă și culturală a orașului.

Ștefan Persic a fost unul dintre membrii fondatori ai primei parohii ortodoxe românești din Satu Mare, înființată acum 88 de ani de preotul militar Meletie Răuțu. Documentele arhivistice arată că medicul a făcut parte din primul Consiliu Parohial, implicându-se activ în proiectul construcției primei biserici ortodoxe românești din oraș. Într-un proces verbal din 25 octombrie 1922, consiliul parohial, format din intelectuali și oficialități locale, a discutat despre planurile de construire a bisericii. Printre cei prezenți se numărau col. Simion Coman, prefectul județului, generalul C. Papadopol, avocatul Ilie Cocea, Gavril Păușan, prefectul poliției, și, desigur, medicul Ștefan Persic.

În acel proces verbal, membrii consiliului au exprimat dorința ca biserica să fie construită într-un stil arhitectonic pur bizantin, inspirându-se de la biserici importante din țară, precum Mitropolia din Sibiu, Mitropolia din Iași sau Biserica Sfântul Dumitru din Craiova. Deși biserica construită ulterior nu a inclus toate aceste elemente, ea rămâne un simbol al unității naționale și al eforturilor comunității ortodoxe din Satu Mare.

Ștefan Persic nu a fost doar un membru activ al consiliului parohial, ci și un pionier în domeniul medicinei veterinare. El a înființat la Satu Mare prima clinică de medicină veterinară din România, contribuind semnificativ la dezvoltarea orașului. Anii petrecuți de el la Satu Mare sunt consemnați și în fondurile documentare ale Arhivei CNSAS, sublinind importanța sa în istoria locală.

Astăzi, biserica ortodoxă din Satu Mare stă mărturie a eforturilor acestor oameni care au dorit să construiască un loc de cult care să reflecte unitatea și identitatea românească. Daniela Bălu îi mulțumește medicului Ștefan Persic pentru contribuția sa la viața comunității și îi dedică un cuvânt de recunoștință: „Să ne rugăm ca bunul Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția Sa Cerească!”. De asemenea, directorul muzeului îi transmite actorului Florin Piersic cele mai sincere urări de mulți ani și sănătate, în semn de apreciere pentru legătura sa istorică cu orașul Satu Mare.

Această poveste ne reamintește de importanța păstrării memoriei istorice și de rolul pe care personalitățile locale l-au avut în construirea comunităților noastre. Familia Piersic rămâne o parte integrantă a istoriei Satu Mare, iar contribuțiile lor continuă să inspire generațiile viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.