Comuna Craidorolț județul Satu Mare – câteva lucruri pe care poate nu le știai

Comuna Craidorolț, situată în nord-vestul României, în județul Satu Mare, este un loc fascinant care îmbină istoria bogată cu peisaje pitorești și o cultură diversă. Formată din satele Craidorolț (reședința), Crișeni, Eriu-Sâncrai, Satu Mic și Țeghea, această comună este cunoscută pentru descoperirile arheologice, tradițiile locale și economia sa bazată pe agricultură și creșterea animalelor.

Geografie și Localizare

Craidorolț este amplasată în apropierea râurilor Crasna și Ier, într-o zonă de dealuri și câmpii. Coordonatele sale geografice sunt 47°37′N 22°42′E, iar altitudinea medie este de 123 m. Comuna este străbătută de drumul național DN19, care o leagă de orașele Satu Mare și Carei, facilitând accesul la alte zone importante din regiune110.

Istorie și Demografie

Prima atestare documentară a localității Craidorolț datează din anul 1217, când era cunoscută sub numele de „Soimus”, un centru de dresat șoimi pentru vânătoare. Denumirea actuală, Craidorolț, provine din maghiarul „Királydaróc”, care înseamnă „Draucarii Craiului”, referindu-se la slujbașii care se ocupau de dresarea șoimilor regali46.

Conform recensământului din 2021, comuna are 2.130 de locuitori, majoritatea fiind români (52,72%), urmați de maghiari (19,53%), romi (19,15%) și ucraineni (3,05%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (62,72%), urmați de reformați (13,43%) și romano-catolici (12,54%)13.

Economie și Dezvoltare

Economia comunei este bazată pe agricultură și creșterea animalelor, cu accent pe cultura plantelor și creșterea oilor. De asemenea, comuna beneficiază de investiții în infrastructură, cum ar fi asfaltarea străzilor și construirea de instituții educaționale și sociale7.

Cultură și Tradiții

Craidorolț păstrează tradiții și monumente istorice valoroase. Biserica Reformată, construită în stil gotic și transformată de-a lungul timpului, este unul dintre cele mai vechi monumente ale satului. Turnul bisericii datează din 1869, iar arhitectura actuală este rezultatul reconstrucției după distrugerile cauzate de atacurile tătare din 166146.

Un alt punct de interes este Biserica Ortodoxă, construită în cinstea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Inițial greco-catolică, biserica a fost preluată de ortodocși în perioada comunistă și păstrează iconostasul original din începutul secolului XX6.

Personalități și Evenimente

Una dintre personalitățile marcante ale comunei este Iuliu Coroianu (1847-1927), un jurist și memorandist român care a militat pentru drepturile românilor din Transilvania. El a fost fratele Clarei Maniu și a jucat un rol important în mișcarea națională românească26.

Un eveniment important din istoria comunei este trecerea lui Mihai Viteazul prin localitatea Eriu-Sâncrai în 1601. De asemenea, comuna organizează anual „Balul Țiganilor”, un eveniment cultural care atrage vizitatori din întreaga regiune47.

Turism și Atracții

Mănăstirea Țeghea, situată în comuna Craidorolț, județul Satu Mare, este una dintre cele mai importante obiective turistice din regiune.

Comuna Craidorolț este un adevărat tezaur al județului Satu Mare, oferind o combinație unică de istorie, cultură și natură. Fie că sunteți interesat de arheologie, tradiții sau peisaje, această comună merită să fie descoperită și apreciată. Pentru mai multe informații, puteți consulta sursele oficiale sau vizita comuna pentru a explora personal acest loc fascinant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.