Știi cine a fost Gheorghe Bulgăr?

Gheorghe Bulgăr, născut la 13 aprilie 1920 în comuna Sanislău, județul Satu Mare, a fost un filolog, lingvist, eminescolog și profesor universitar român de renume. Provenind dintr-o familie de țărani înstăriți, și-a început educația în satul natal, continuând studiile liceale la prestigiosul Liceu “Emanoil Gojdu” din Oradea, unde a fost intern la Seminarul Tinerimei Române Unite. 

După absolvirea liceului în 1940, s-a înscris la Facultatea de Filologie a Universității din București, având profesori de seamă precum Tudor Vianu și Alexandru Rosetti. În timpul studenției, a debutat cu studii de lingvistică în “Revista Fundațiilor Regale”, condusă de Camil Petrescu, și a colaborat cu publicațiile “Timpul” și “Adevărul”. 

După finalizarea studiilor, a fost înrolat în armată, participând la luptele din Transilvania în cadrul Detașamentului Păuliș. Între 1946 și 1949, a predat la Liceul “Gheorghe Șincai” din Baia Mare, apoi a devenit asistent la Facultatea de Litere din București. În 1953, din motive politice, a fost demis și transferat ca cercetător la Institutul de Lingvistică, unde a activat timp de un deceniu. 

Revenind în mediul universitar, a ocupat diverse poziții academice și a fost profesor la universități prestigioase din Franța: Sorbona (1965-1967), Lyon (1978-1980) și Bordeaux (1988-1990). Contribuțiile sale academice includ peste 23 de volume ca autor unic, 12 în colaborare, 10 prefețe și traduceri, și peste 350 de studii și articole publicate în diverse reviste și volume. 

Printre lucrările sale notabile se numără “Dicționar de arhaisme și regionalisme” (vol. I-II), “Dicționar de omonime”, “Dicționar de paronime”, “Dicționar de sinonime”, “Cultură și limbaj”, “Sinteze de Limba Română” și “Dicționar de teorie literară”. De asemenea, a avut o contribuție semnificativă la definitivarea “Dicționarului Limbii Române”, început de Sextil Pușcariu, și a realizat un dicționar de rime pentru opera lui Eminescu. 

Gheorghe Bulgăr a decedat la 13 iunie 2002 în București și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu. În semn de omagiu, Școala Gimnazială din Sanislău îi poartă numele, iar în curtea instituției a fost dezvelit un bust al său. De asemenea, Sala de Lectură a Bibliotecii Județene Satu Mare a fost denumită “Gheorghe Bulgăr” în onoarea sa. 

Moștenirea sa academică și culturală rămâne un reper important în studiul limbii române și al operei eminesciene, influențând generații de lingviști și filologi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.