Te-ai întrebat vreodată ce e mai bine sa alegi când ești la început în poker? Încă de când a apărut, acest joc a fost destinat tuturor categoriilor sociale. Pokerul poate fi practicat atât de jucători recreaționali, cât și pe mize mai mari pentru cei convinși că pot să iasă învingători de la masă, atât cash cât și la turnee.
Pokerul le oferă jucătorilor două variante: să aleagă partidele cash sau turnee. La partidele cash, jucătorii plătesc pentru fiecare mână, în timp ce la turnee se achită o taxă de participare denumită buy-in și, indiferent ce se va întâmpla, nu vor mai plăti ceva suplimentar (cu excepția momentelor în care aleg să facă re-buy, dacă turneul permite).
Pentru jucătorii începători, turneele sunt mai potrivite, deoarece nu există riscul de a fi luați de val și să joace sume mai mari decât și-ar dori. La turnee, dacă achiți un buy-in de 1 dolar, joci de el până când ești eliminat de la masă sau câștigi turneul. În schimbul buy-in-ului, primești niște jetoane predefinite. E important de menționat că, la fiecare turneu, toți jucătorii achită același buy-in și pornesc cu același număr de jetoane.
La turnee nu poți să ieși când vrei de la masă – de fapt, poți, dar vrei?
În schimb, la partidele cash, îți poți face stack-ul în funcție de cum dorești să investești. O altă diferență este că poți să intri și să ieși oricând dorești de la masă. La turnee, în lobby-ul operatorului de poker vei găsi toate informațiile disponibile. Ora de start este prestabilită și ești obligat să intri atunci, pentru că, altfel, îți vei pierde locul de la masă. Nu poți intra la masă la câteva minute după ce a început turneul. Nici nu ar fi corect, din moment ce unii jucători au pierdut deja din jetoanele cu care au început.
Turneele de poker sunt mai potrivite pentru începători și dintr-o altă perspectivă. La startul fiecărui turneu vei primi un număr de fise suficient de mare încât să joci suficiente mâini. Asta dacă nu cumva faci o greșeală de strategie și intri all-in încă de la început în mâini slabe și ești eliminat din primele minute. În general, dacă ai un stil echilibrat, poți juca destule mâini încât să acumulezi experiență ce te va ajuta pe viitor.
Cine știe, dacă ești suficient de inspirat, vei putea intra chiar și în bani. Însă, când ești la început, nu e bine să faci o prioritate din câștigurile financiare, ci să pui accent pe acumularea de informații și experiență. În turnee de acest gen vei pune bazele viitorului tău în poker.
Când să alegi partidele cash?
Nu înseamnă că, dacă ești la început, nu e bine să joci partide cash. Dimpotrivă, le poți experimenta și, dacă vezi că sunt pe placul tău, poți să continui cu ele. Atenție însă la mize, deoarece e indicat să păstrezi jocul responsabil. Partidele cash sunt destinate și celor care nu au foarte mult timp la dispoziție și își doresc un joc mai rapid.
La un turneu, în cazul în care îți merge bine și avansezi, există riscul să stai și câteva ore. În schimb, la partide cash te ridici atunci când vrei de la masă, indiferent că ești pe plus sau pe minus. Din acest punct de vedere, dacă nu dorești să investești prea mult timp ca să joci poker, partidele cash pot fi o soluție pentru tine.
Automat, îți vei pune și întrebarea: care sunt mai profitabile pentru un începător, partidele cash sau turneele? Realist vorbind, e mult mai dificil să câștigi un turneu sau să intri în bani decât să termini pe plus la o partidă cash. La un turneu vei întâlni zeci sau sute de adversari, astfel că vei da peste o concurență acerbă.
Pe de altă parte, la un turneu la care sunt sute de participanți și premiile sunt pe măsură. La turnee variația este în mod cert mai mare decât la partide cash, însă, când ești la început, nu trebuie să te raportezi neapărat la acest lucru. Ține cont mai mult de lucrurile pe care le înveți și de numărul de mâini pe care le joci. La partidele cash variația este mai mică, pentru că una este să joci cu 300 de jucători și alta este să ai 2 adversari la masă. Asta nu înseamnă însă că la partide cash nu vei da peste jucători buni.