Visurile tale ar putea fi o modalitate de a confrunta problemele emoționale din viața ta.
Când visezi, creierul tău funcționează la un nivel emoțional mai intens, ceea ce reprezintă o stare diferită față de când ești treaz, permițând creierului să facă conexiuni legate de sentimentele tale.
Uneori, aceste conexiuni sunt diferite de cele pe care le-ai face în mod conștient. O altă teorie sugerează că folosim visurile pentru a sorta amintirile pe termen scurt.
Visurile ar putea ajuta la convertirea amintirilor pe termen scurt în amintiri pe termen lung. Studiile arată că, pe măsură ce învățăm lucruri noi în timp ce suntem treji, cantitatea de visuri crește în timpul somnului. Participanții la un studiu despre visuri care urmau un curs de limbă au prezentat mai multă activitate în timpul visului decât cei care nu urmau cursul. O altă teorie sugerează că visurile ar putea fi modul creierului de a se pregăti pentru a face față unei amenințări; aceasta pentru că zona din creier cea mai activă în timpul visului este asociată cu instinctele de supraviețuire și răspunsul de tip „luptă sau fugi”.
Cu toate acestea, în timpul visării, creierul întrerupe comunicarea cu corpul, astfel încât să nu acționezi în funcție de visurile tale, ceea ce te poate ajuta să eviți rănirea cauzată de reacțiile la visuri.
Există un grup de neuroni care ne ajută să uităm visurile. Cercetătorii cred că acest lucru ajută la prevenirea supraîncărcării creierului. Un tip de neuron din hipocamp produce hormonul concentrator de melanină (MCH), care ajută la reglarea somnului și a apetitului. Studiile arată că acești neuroni care produc MCH sunt activi în timpul somnului REM.
Aceștia pot preveni, de asemenea, stocarea visurilor în hipocamp, o regiune a creierului responsabilă pentru învățare și memorie. Deoarece visurile nu sunt stocate activ în această zonă în timpul somnului, ele sunt uitate rapid după trezire. Cel mai probabil, acest lucru se întâmplă pentru a evita supraîncărcarea cu informații. Cu cât visurile tale sunt mai amestecate, cu atât îți va fi mai dificil să ți le amintești mai târziu. Stilurile de viață moderne și tiparele de somn fac, de asemenea, mai dificilă amintirea visurilor. Trezitul la sunetul alarmei întrerupe brusc somnul. Acest lucru face mai greu să îți amintești ce visai.
Zgomotul brusc al unui ceas deșteptător provoacă, de asemenea, o creștere a nivelurilor de noradrenalină, un hormon care pregătește corpul și mintea pentru acțiune. Când dormim, nivelurile acestui hormon sunt în mod natural mai scăzute. Acest lucru este valabil și pentru zona creierului responsabilă pentru memorie, conștiință și gânduri. Nivelurile scăzute ale acestui hormon în timpul somnului pot explica parțial de ce nu ne amintim visurile după ce ne trezim. Persoanele care nu dorm suficient găsesc mai dificilă amintirea visurilor. Acest lucru se întâmplă deoarece cantitatea de somn REM pe care o experimentează scade, ceea ce face mai dificilă amintirea visurilor în ziua următoare. După trezire, creierul are nevoie de cel puțin 2 minute pentru a-și reactiva capacitățile de stocare a amintirilor.