Come to Satu Mare – comuna Bogdand

Comuna Bogdand, situată în sudul județului Satu Mare, se distinge printr-o bogată istorie, un peisaj natural deosebit și un patrimoniu arhitectural valoros. Aceasta este formată din patru sate: Bogdand, Babța, Corund și Ser.

Istoria comunei

Comuna Bogdand este atestată documentar încă din secolul al XIV-lea, când a fost proprietatea feudaliilor Magdad și Bogdad. Denumirea actuală provine de la feudalul Bogdad, iar satul a fost mutat pe actuala locație din cauza inundațiilor frecvente.


Diversitatea etnică și confesională

Populația comunei este diversă din punct de vedere etnic și religios. Majoritatea locuitorilor sunt maghiari, urmați de români și o minoritate de romi. Din punct de vedere confesional, predomină comunitatea reformată, alături de ortodocși și greco-catolici.

Patrimoniul arhitectural și obiectivele turistice

Comuna Bogdand este cunoscută pentru câteva obiective turistice importante:

  • Biserica Reformată-Calvină – datează din secolul al XV-lea și a fost restaurată în secolul al XVIII-lea.
  • Muzeul Maghiar – o clădire tradițională construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, care găzduiește obiecte tradiționale, mobilier, ceramică și textile.

Biserica de lemn din Corund


Un alt monument important al comunei este Biserica de lemn din Corund, supranumită și “biserica cu draci” datorită scenelor din apocalipsă pictate în interiorul ei. Construită în secolul al XVIII-lea, aceasta este un exemplu autentic de arhitectură de lemn transilvăneană, cu bârne masive de stejar și acoperiș de șindrilă. Interiorul bisericii păstrează picturi murale cu teme biblice, iar turla înaltă completează imaginea pitorească a satului.

Biserica este declarată monument istoric și atrage vizitatori interesați de tradițiile locale și de arhitectura specifică zonei.

Natură și faună

Comuna Bogdand este situată într-un peisaj natural deosebit, cu dealuri împădurite și câmpii fertile. Fauna locală include specii precum cerbi, mistreți, căprioare și diverse păsări, fiind ideală pentru activități în aer liber.

Comuna Bogdand reușește să îmbine armonios istoria, cultura și natura, fiind un loc de interes atât pentru cei pasionați de tradiții și patrimoniu, cât și pentru iubitorii de peisaje naturale.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.