Kojak: serialul care a cucerit România comunistă

În anii ’70, în plină eră comunistă, românii se adunau în fața televizoarelor sâmbătă seara, după ora 21.00, așteptând cu nerăbdare să înceapă serialul american Kojak, difuzat pe singurul post de televiziune din acea perioadă, imediat după Teleenciclopedia. Theo Kojak era un locotenent de poliție din New York care rezolva câte un caz în fiecare episod. Avea un umor subtil, era plin de vervă și înzestrat cu un farmec aparte. Culoarea părului nu ne-a fost niciodată dezvăluită, pentru că era complet chel. Capul său neted, lucios, era inconfundabil. Se îmbrăca cu eleganță și avea mereu o acadea în gură. Actorul din spatele personajului, Telly Savalas, provenea dintr-o familie de imigranți greci.

Numele său real era Aristotelis Savalas. Pe lângă actorie, Savalas era și cântăreț, scriitor, regizor și un jucător de poker pasionat, dar rolul de Kojak l-a făcut cunoscut în întreaga lume. Revistele de profil l-au plasat pe Theo Kojak pe locul 18 în topul celor mai mari personaje TV din toate timpurile. Telly Savalas a murit pe 22 ianuarie 1994, la vârsta de 72 de ani, în California, din cauza unui cancer de prostată. A fost onorat cu o stea pe faimosul Walk of Fame din Hollywood.

Personajul Kojak era carismatic, iar imaginile din New York fascinaseră telespectatorii români, care, pe atunci, nu aveau posibilitatea să călătorească în străinătate. În România, serialul a fost difuzat timp de cinci sezoane, între 1975 și 1980, dar primul episod fusese lansat pe CBS pe 24 octombrie 1973.

Se spune că și Nicolae Ceaușescu era un fan înrăit al serialului Kojak și nu rata niciun episod, motiv pentru care și românii au avut ocazia să urmărească cel mai popular serial al acelei vremi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.