Prefectul Ioan Tibil a prezentat azi toate detaliile incendiului de pe Magnoliei

Reamintim detaliile incendiului

În perioada 11-12 iulie 2024, un incendiu devastator a izbucnit la un operator economic situat pe strada Magnoliei, nr. 27/A din municipiul Satu Mare, specializat în gestionarea deșeurilor reciclabile. Joi, 11 iulie 2024, ISU Satu Mare a fost alertat și a intervenit rapid pentru a controla situația.

Verificările Autorităților

Prefectul județului Satu Mare a ordonat verificarea condițiilor de funcționare ale operatorului economic de către instituțiile statului cu atribuții de control. În urma acestor verificări s-au stabilit următoarele:

Operatorul deține o autorizație de mediu nr. 38 din 23 iunie 2017, revizuită pe 14 martie 2022, care acoperă următoarele coduri CAEN:

  • 3811 – Colectarea deșeurilor nepericuloase
  • 3821 – Tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase
  • 3832 – Recuperarea materialelor reciclabile sortate
  • 4677 – Comerț cu ridicata al deșeurilor și resturilor

Activitatea principală a operatorului constă în colectarea deșeurilor de la terți pe bază de contract și sortarea deșeurilor nepericuloase, cu o capacitate de 50 tone/zi și 15.600 tone/an.

Controlul și Monitorizarea

Comisariatul Județean Satu Mare al Gărzii Naționale de Mediu desfășoară în prezent un control la acest obiectiv. Ultima verificare, efectuată în martie 2023, nu a consemnat deficiențe sau sancțiuni.

Direcția de Sănătate Publică Satu Mare și Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor nu au primit sesizări privind deficiențele în funcționarea acestui operator economic.

Tranzitarea Deșeurilor la Frontieră

Referitor la informațiile privind tranzitarea deșeurilor prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea, autoritățile au clarificat că polițiștii de frontieră solicită sprijinul autorizat al Gărzii de Mediu și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Satu Mare pentru controalele necesare.

De la începutul anului, polițiștii de frontieră au solicitat sprijin în 239 de cazuri, în care accesul pe teritoriul României a fost permis, iar în alte șapte cazuri, intrarea a fost interzisă.

Intervenția și Efectele Incendiului

Inspectorul șef al ISU Satu Mare, lt. col. Sergiu Buzduga, a detaliat mijloacele angrenate în lichidarea incendiului:

  • 16 autospeciale (8 din cadrul ISU Satu Mare, 2 din cadrul ISU Maramureș, 2 din cadrul ISU Bihor, 3 de la serviciile voluntare pentru situații de urgență și o autospecială de la aeroportul Satu Mare)
  • 2 ambulanțe SMURD, 2 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă, 3 încărcătoare frontale, cu un total de 90 de subofițeri, maiștri militari și soldați, 9 ofițeri și 15 pompieri voluntari.

Incendiul a afectat aproximativ 9000 de metri pătrați, distrugând deșeuri din mase plastice, hârtie și carton. A fost lichidat după aproape 28 de ore.

Cauza Incendiului și Sancțiuni

Comisia de cercetare a stabilit că incendiul a fost provocat de efectul termic al unei țigări, fumatul în locuri nepermise fiind circumstanța determinantă. Societatea nu deținea autorizație de securitate la incendiu și a fost sancționată cu suma de 2500 lei.

Prefectul Ioan Tibil a mulțumit tuturor persoanelor și entităților care au sprijinit intervenția, punând la dispoziție utilaje grele pentru manevrarea deșeurilor și asigurând apă și hrană pentru salvatori.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.