Ziua Veteranilor de Război , marcată la Satu Mare

Prefectul Ioan Tibil a participat vineri, 26 aprilie 2024 , la simpozionul  omagial dedicat  ”Zilei Veteranilor de Război” și organizat de către Centrul Militar Județean Satu Mare în colaborare cu Instituția Prefectului Județul Satu Mare, Consiliul județean Satu Mare , Muzeul Județean Satu Mare , Asociația Veteranilor de Război ”Dr Vasile Lucaciu” Satu Mare și Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare.

”Suntem azi, împreună, pentru a ne exprima recunoștința și a aduce un pios omagiu veteranilor Armatei Române.

”Ziua Veteranilor de Război”  a fost instituită ca sărbătoare națională prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/ din anul 2007, Guvernul României asigurând și în prezent drepturile veteranilor de război, garantate prin Legea nr. 49/1991 şi Legile nr. 44/1994 și 303/2007.

Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război este cea care reprezintă în mod oficial drepturile veteranilor, invalizilor și văduvelor de război, cu regret constatând că mulți dintre aceștia nu se mai află printre noi!

Vorbind despre sacrificiul veteranilor, avem datoria nobilă de ne aminti de bătăliile purtate și în județul Satu Mare, inclusiv  în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, eforturile militarilor români finalizându-se biruitor la Carei, în 25 octombrie 1944, dată devenită ”Ziua Armatei Române”.

Prin această victorie impunătoare județul Satu Mare intrând încă o dată în paginile istoriei noastre naționale.

Îndeplinindu-și datoria ostășească, dar și datoria față de țară și neamul românesc, deseori cu prețul vieții, veteranii de război ai Armatei Române au reprezentat și reprezintă modelul devotamentului și sacrificiului suprem față de țară și  față de libertatea poporului român.

Cei mai mulți dintre ei au plecat în ”oastea cerească”, dar ne-au învățat lecția sacrificiului, lecția curajului, a datoriei împlinite chiar cu prețul vieții, lecția iubirii de țară!

În prezent, participarea Armatei Române la diferite misiuni și operațiuni militare, a  determinat ca veteranilor de război din cele două conflagrații mondiale, să li se alăture și veteranii din teatrele de operații NATO.

Ca reprezentant al Guvernului României, în calitate de prefect al județului Satu Mare, fac o umilă plecăciune cinstind memoria veteranilor de război, a eroilor noștri de ieri și de azi,  mulțumindu-le pentru devotamentul și spiritul de sacrificiu, și mai ales pentru că prin jertfele lor, ne putem trăi azi viața în pace și libertate!

Adresez felicitări instituțiilor implicate în organizarea acestui eveniment, salut participarea comandanților și a cadrelor din structurile de apărare, ordine publică, și siguranță națională,  precum și a Asociațiilor de rezerviști militari, a elevilor și dascălilor, și a dumneavoastră, a tuturor.

Pios omagiu veteranilor de război plecați ”în oastea cerească !

La mulți ani, în pace, tuturor veteranilor și văduvelor de război!

Glorie eternă eroilor neamului!” – prefect Ioan Tibil.

Evenimentele dedicate Zilei Veteranului de Război vor continua luni, 29 aprilie 2024 la Cimitirul Greco-catolic de lângă gară cu un parastas și depuneri de coroane și jerbe omagiale la mormântul Generalului Victor Popescu precum și la mormântul Generalului ( brg) Gheorghe Săveanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.