Ronaldo Nazario – cariera unui fotbalist legendar

Ronaldo Luis Nazario de Lima, nascut pe data de 18 septembrie 1976, este un fost fotbalist brazilian ce a jucat pe postul de atacant. Supranumit “Fenomenul”, este considerat unul dintre cei mai mari fotbalisti ai tuturor timpurilor.

In cadrul acestui articol vreau sa-ti prezint cateva informatii interesante despre viata si cariera acestui extraordinar jucator si vei vedea astfel si de ce a primit aceasta porecla.

Copilaria si anii timpurii

Ronaldo s-a nascut intr-o familie modesta in Itaguai, insa nu a avut prea mult noroc, deoarece parintii acestuia s-au despartit pe cand el avea doar 11 ani. Curand avea sa renunte si la scoala, pentru a-si urma visul – acela de a deveni jucator de fotbal.

Juca intai in suburbiile din Rio de Janeiro, iar la 12 ani a inceput si fotbalul in sala la Social Ramos, o echipa modesta. In primul sezon a marcat 166 de goluri, iar intr-un meci a inscris 11 din cele 12 goluri ale echipei sale.

Apoi, gratie talentului sau, la varsta de doar 14 ani, Ronaldo a semnat cu Sao Cristovao, un club local mic la care a activat timp de 3 sezoane.

Debutul la Cruzeiro

Un talent urias, Ronaldo a fost repede remarcat de cluburile mari din Brazilia. Totusi, agentii lui au respins oferte de la Botafogo si Sao Paolo, echipe pe meciurile carora poti paria la PublicWin si poti chiar sa profiti de promotia de la PublicWin cu cod bonus care iti va aduce diverse beneficii.

Ronaldo si-a dorit sa joace la Flamengo, club pe care l-a iubit inca de mic copil, insa a fost refuzat de staff-ul clubului, in primul rand pentru ca nu putea veni la atrenamente, data fiind distanta mare pe care trebuia s-o parcurga.

Asa se face ca Ronaldo a semnat in 1993 cu echipa Cruzeiro, pentru care a si marcat 4 goluri chiar la debutul sau la juniori.

La doar 3 luni distanta de cand s-a alaturat acestui club, Ronaldo a facut pasul la echipa de seniori, in data de 25 mai 1993 intr-un meci impotriva lui Caldense.

Dupa ce s-a intors din turneul amical din vara, Ronaldo a marcat 20 de goluri in 21 de meciuri pentru Cruzeiro, iar pe 5 octombrie 1993 a marcat primul sau hat-trick din cariera de profesionist.

Transferul in Europa

Dupa Campionatul Mondial din 1994, Ronaldo vine in Europa, semnand cu PSV. In data de 28 august 1994 el marcheaza la doar 10 minute de la debutul in Europa, intr-un meci din campionatul Olandei impotriva celor de la Vitesse.

In primul sau an in Olanda a marcat nu mai putin de 30 de goluri. Dupa ce a inscris un hat-trick impotriva lui Leverkusen in Cupa UEFA 1994-1995, Rudi Voller a afirmat ca nu a mai vazut un pusti de doar 18 ani sa joace astfel.

Transferul la Barcelona

Dupa o perioada de vis de aproape 3 ani la PSV Eindhoven, Ronaldo a intrat in atentia gigantilor Inter Milan si Barcelona. Catalanii au fost cei care au acceptat sa plateasca suma uriasa de 19.5 milioane de dolari, o avere la acea vreme, astfel ca au semnat cu Ronaldo pe 17 iulie 1996.

Nu au gresit absolut deloc pentru ca la sezonul de debut Ronaldo a marcat 47 de goluri in 49 de meciuri in toate competitiile.

A contribuit decisiv la castigarea Cupei Campionilor, dar si la adjudecarea SuperCupei Spaniei. In 1997 a castigat inclusiv titlul de golgheter in La Liga cu 37 de reusite in 37 de partide.

Transferul record la Inter Milan si castigarea Balonului de Aur

Ronaldo a stat doar un sezon la Barca, deoarece au fost probleme financiare legate de renegocierea contractului sau.

A fost ocazia mult asteptata de milanezi care l-au transferat imediat pentru 27 de milioane de dolari, facandu-l al doilea jucator, dupa Maradona, care distruge recorduri cu sumele de transfer de doua ori consecutiv.

Chiar in primul sezon din Serie A a reusit sa se adapteze acestui stil de joc, reusind sa inscrie 25 de goluri si fiind numit fotbalistul anului in Italia.

Imediat dupa a venit si recunoasterea pe plan international, el castigand Balonul de Aur. A castigat si Cupa UEFA cu Inter in 1998.

Ronaldo devine “galactic” in 2002

In 2002, Ronaldo semneaza cu Real Madrid pentru suma de 46 de milioane de euro, iar vanzarile de tricouri care ii purtau numele la clubul madrilen au depasit toate recordurile inca din prima zi.

Ronaldo a facut parte dintr-o era a galacticilor lui Real Madrid, o echipa formata numai din superstaruri ale fotbalului mondial. Dupa cateva probleme medicale, a inscris golul de debut la Madrid contra lui Alaves la doar 61 de secunde dupa ce a intrat pe teren.

A castigat La Liga in sezonul de debut, SuperCupa Spaniei si Cupa Intercontinentala. Pentru madrileni a reusit sa marcheze 83 de goluri in 127 de meciuri jucate in toate competitiile.

Cariera internationala

Ronaldo a debutat la echipa nationala a Braziliei in anul 1994, iar ultimul meci l-a jucat pentru tara sa in anul 2011. A avut in total 98 de aparitii in tricoul tarii sale, pentru care a marcat de 62 de ori.

Are doua Cupe Mondiale in palmares, castigate in 1994 si 2002 si o finala in 1998, doua Cupe America in 1997 si 1999, dar si o Cupa a Confederatiilor FIFA in 1997.

Retragerea din fotbal

Dupa cateva tentative mai putin inspirate de a juca in Brazilia la echipe de club dupa perioada Real Madrid, in 2011 Ronaldo a anuntat ca se retrage din fotbal.

In februarie 2011, dupa ce Corinthians a fost eliminata din Copa Libertadores, Ronaldo a pus capat unei cariere extraordinare de 18 ani pe terenul de fotbal.

Nu a stat insa departe de fenomenul fotbalistic, pentru ca a preluat conducerea lui Cruzeiro si este si presedinte la Real Valladolid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.