DOMNIȘOARA NASTASIA de G.M.-Zamfirescu, duminică la teatru

DOMNIȘOARA NASTASIA de G.M.-Zamfirescu, duminică 21 aprilie, ora 19

Spectacolul reînvie mahalaua Bucureștiului interbelic, în care totul este permis, mai puțin iluzia și speranța. Cu un talent deosebit de a contura personajele, Zamfirescu extrage din firescul vieții câteva povești pe care protagoniștii le trăiesc cu intensitate.

Concentrat pe firul epic al vieții Nastasiei, spectacolul proliferează și alte destine care se conturează pe parcurs. Nastasia dorește cu ardoare să plece din mahala și speră la o viață mai bună alături de iubitul său, Luca. Însă planurile le sunt năruite atunci când Vulpașin, un temut personaj al mahalalei, devine un pretendent aprig la mâna acesteia. Presărat cu ilegalități, crime și suspans, spectacolul nu este totuși o tragedie, ci o tragicomedie care reînvie o lume marginală, ce se desfășura dincolo de bariere, dar o lume la fel de vie și de pătimașă.

Premiera spectacolului Domnișoara Nastasia a avut loc la Teatrul Bulandra în 3 septembrie 1927, zi evocată de Valeriu Rîpeanu în mini monografia dedicată lui G.M.-Zamfirescu: Autorul, actorii și conducătorii companiei așteptau într-o sală vecină teatrului cuprinși de sumbre presimțiri. Gemi era din ce în ce mai deprimat, se gândea cu tristețe la faptul că talentul unui autor dramatic este apreciat în funcție de biletele vândute la casă. Desperat, nemaiputând suporta tensiunea și mustrările, pleacă în ploaie prin oraș. După câteva ore se înapoiază cu inima strânsă: „când m-am întors la teatru eram ud leoarcă. Prima întrebare, sigur: Cât s-a făcut la casă? Mi s-a răspuns cu voie bună: aproape 40.000 (patruzeci mii) lei. Am respirat adânc. Eram salvat! Începusem în sfârșit să am talent.”

Și totuși, premiera a fost primită cu entuziasm și cronicile au fost bune, prima montare a „Domnișoarei Nastasia” jucându-se, în total, de 45 de ori, reușind să devină cel mai căutat spectacol din repertoriul Teatrului Bulandra, la acea vreme.

În spectacolul Trupei Mihai Raicu, regizat de Andrei Mihalache, joacă actorii: Ioana Cheregi, Radu Botar, Romul Moruțan, Andrei Gîjulete, Carmen Frățilă, Dana Moisuc, Lucia Maria Racșan, Tibor Székely, Stelian Roșian și Andrei Stan, secondați de Vlad Giurge, Luca Terebesi/Dominik Schvarckopf, Tudor Boitor/ Ștefan Mureșan, Maria Zimbru, Michelle Marița, Yvette Princz, Mărioara Iluță, László Pfeiffer, Ioan Danciu, Marius Bîte, Marius Roman, Bíró Antal, Roland Roszpapa.

La această reprezentație este valabil abonamentul „Vasile Savinescu”.

Informații și bilete: Agenția teatrală, str. Horea nr. 6, telefon: 0261712106 | 0786538580.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.