Avem ocazia să aflăm cine din conducerea județului și orașului citește mai bine

Suita evenimentelor dedicate ediției din anul 2024 a Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii și Tineret în organizarea Bibliotecii Județene Satu Mare se încheie vineri, 5 aprilie, cu activitatea „Maratonul poveștilor” ce se va derula la sediul instituției, în găzduirea Sălii de lectură „Gheorghe Bulgăr”, în intervalul orar 08:30–12:00.

„Maratonul poveștilor” este o inițiativă a bibliotecarilor sătmăreni, pornită în urmă cu peste un deceniu, la care sunt invitați să se alăture, în calitate de lectori, personalități cunoscute ale urbei noastre. În această manieră se derulează multiple sesiuni consecutive de lecturi publice, cu voce tare, pe parcursul mai multor ore, în care reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale și județene, cadre didactice, actori, clerici sau bibliotecari devin povestitori sau lectori de povești sau de alte texte narative pentru sutele de copii care participă la ineditul maraton.

Cu excepția anilor care au stat sub semnul restricțiilor determinate de pandemie sau a perioadei marcate de mutarea bibliotecii în noul sediu, acest eveniment și-a continuat tradiția începută cu peste 10 ani în urmă, reușind să adune în jurul literaturii și al cărții pentru copii atât povestitori de seamă, cât și instituții partenere, dascăli, părinți și mii de copii de toate vârstele și din toate grădinițele și școlile din jude

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret reprezintă contextul potrivit pentru a aduce împreună, de această dată în noul sediu al Bibliotecii Județene Satu Mare, actorii care dau viață acestei inițiative și care duc povestea mai departe.

Gazdele evenimentului vor fi Săsărman–Țou Dariana, managerul Bibliotecii Județene Satu Mare și Veres Erzsebét, Șef serviciu interimar–Serviciul Comunicarea colecțiilor, relații cu publicul, activitatea culturală și relația cu mass-media.

În anul 1967, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a hotărât ca ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret.

Sărbătorirea acestei zile este un omagiu adus marelui scriitor danez, cunoscut în întreaga lume pentru opera literară dedicată copiilor, dar şi o încercare în plus de a-i atrage pe cei mai mici cititori în minunatul univers al cărţilor.

Hans Christian Andersen a trăit între 2 aprilie 1805 şi 4 august 1875, talentul literar fiindu-i remarcat încă de la 17 ani de un regizor al Teatrului Regal. În 1835 a publicat primul său volum de basme, intitulat „Poveşti istorisite copiilor”. În perioada 1835-1850 a scris cele mai cunoscute şi apreciate scrieri ale sale: „Soldăţelul de plumb”, „Răţuşca cea urâtă”, „Povestea privighetorii”, „Crăiasa zăpezilor”, „Fetiţa cu chibriturile” etc. Basmele şi povestirile marelui scriitor danez au fost traduse în peste 100 de limbi, înfrumuseţând copilăria multor generaţii de copii din întreaga lume.

Inspiraţi de dragostea lui Andersen pentru cărţi şi frumos, este de datoria noastră – părinți, dascăli și bibliotecari – să îi învăţăm pe copii cum să descopere plăcerea și beneficiile lecturii. A le citi copiilor povești oferă cele mai bune ocazii de învățare. „Hai să începem chiar azi cititul!” este îndemnul categoric al bibliotecarilor sătmăreni, adresat copiilor de toate vârstele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.