DOMNIȘOARA NASTASIA, premieră duminică la Teatrul de Nord

Duminică 31 martie de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului de Nord, Trupa Mihai Raicu prezintă premiera spectacolului DOMNIȘOARA NASTASIA în regia lui Andrei Mihalache. Decorul este realizat de Alexandru Radu, costumele de Wilhelmina Kuron Bekesi.

După „Maidanul cu dragoste”, adus în fața publicului la Sala Studio, „Domnișoara Nastasia” este al doilea spectacol comemorativ George Mihail-Zamfirescu, om de teatru, scriitor, dramaturg și eseist, cel care a înființat în Satu Mare „Societatea pentru teatrul și cultura românească”.

„Domnișoara Nastasia” este una din cele mai puternice, mai durabile și mai zguduitoare opere ale teatrului românesc dintre cele două războaie. Și aceasta prin figura tragică a eroinei, personaj viu și neuitat, creat pe o singură dimensiune, dar cu o forță care o face unică în galeria marilor figuri ale teatrului românesc. Amintindu-și împrejurările în care a elaborat „Domnișoara Nastasia”, George Mihail-Zamfirescu mărturisea că mai întâi, pe când se afla la Satu Mare, în 1922-1924, a încercat să scrie un roman cu titlul „Bariera”, pe care l-a părăsit pentru că a înțeles că-i lipsea „respirația epică necesară”. După aceea a redactat două acte și patru scene. Însă atunci când le-a recitit și-a dat seama că a scris „o melodramă banală, convențională”. Scriitorul reia materialul din cele două lucrări părăsite și scrie comedia tragică „Domnișoara Nastasia”, care, din anul 1926, începe să fie tipărită fragmentar în presa vremii. Piesa vede lumina rampei puțin timp după elaborare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.