Săptămână bogată în activități la Biblioteca Județeană Satu Mare.

În prima săptămână de primăvară, Biblioteca Județeană Satu Mare organizează o serie de activități dintre cele mai diverse, adresate publicului sătmărean de toate vârstele, care cuprind  ateliere de lectură și creative, vernisaj de expoziție de artă plastică, spectacol de muzică, lansare de carte, cursuri de învățare a limbii române, expoziții tematice de carte, dar și o inedită expoziție de cărți poștale, „din alt veac”, intitulată „Suvenire către gentile domnișoare”.

Astfel, în ziua de marți, 5 martie, încă de la primele ore ale dimineții, Secția de împrumut pentru copii și Secția multiculturală vor primi oaspeți de la mai multe unități de învățământ din municipiu și județ.

În organizarea secției de împrumut pentru copii se va derula un atelier literar și creativ la care vor participa elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială „Viorel Sălăgean” Beltiug. Atelierul are drept scop stimularea pasiunii pentru lectură și respectul pentru carte în rândul copiilor, să le transmită cititorilor emoții autentice, care fac inima să tresalte și imaginația să înflorească.

La Secția multiculturală, în intervalul orar 09:00–13:00, se va derula activitatea „Maratonul de citire”, la care vor participa elevi de la Liceul de Arte „Aurel Popp”, Școala Gimnazială „Bălcescu–Petőfi” și Liceul Reformat din municipiul Satu Mare. Prin această activitate, Biblioteca Județeană Satu Mare răspunde invitației colegilor bibliotecari de la Biblioteca Județeană Harghita „Kájoni János” din Miercurea Ciuc și se alătură la cea de-a XVI-a ediție a „Maratonului internațional de citire”, anul 2024 fiind dedicat scriitorului Lázár Ervin, reprezentant marcant al literaturii maghiare contemporane.

Ziua de miercuri, 6 martie, va debuta cu o activitate dedicată copiilor și tinerilor cu diferite deficiențe, aflați în evidența Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă. Astfel, cu începere de la ora 09:00, va fi livrat un atelier interactiv prin care participanții vor fi încurajați să se implice activ în citirea, înțelegerea și interpretarea mesajului transmis prin povestea populară ucraineană „Mănușa”, după care vor fi invitați să creeze, prin desen, personajele care dau viață poveștii.

În aceeași zi, la ora 14:00, în foaierul instituției, doamnele și domnișoarele sunt invitate să participe la vernisajul expoziției de artă plastică ce reunșete o parte din lucrările semnate de sătmăreanca Corina Iulia Cornean, medic primar O.R.L., doctor în ştiinţe medicale, și care își valorifică timpul liber dând glas talentului și pasiunii sale pentru artă, prin pensulă și acuarelă.

Seria activităților incluse în agenda culturală a săptămânii va continua  joi, 7 martie, cu evenimentul de lansare a celui mai recent volum de versuri apărut sub semnătura lui Dan Stoica, intitulat „Lupta cu îngerul. Un fel de altă poezie”. Evenimentul este programat să se desfășoare cu începere de la ora 15:00, în Sala mare de conferințe de la etajul I, în prezența autorului.

Tot joi, 7 martie, în intervalul orar 17:00–18:00, se vor desfășura, simultan, două ateliere creative la care sunt invitate să participe și mamele, alături de copiii lor. Atelierul în limba română este organizat de Secția de împrumut pentru copii, iar cel în limba maghiară, de Secția multiculturală. Având ca punct central cartea, prin organizarea celor două ateliere simultane se dorește încurajarea activităților participative mamă–copil, pornind de la firescul gestului de a citi o poveste și continuând cu alte activități de învățare prin joc și joacă în care să fie angrenați atât copiii, cât și părinții, în special mamele.

În paralel, în zilele de marți și joi, în intervalul orar 15:00–17:00, se desfășoară cursurile de învățare a limbii române, destinate copiilor și tinerilor de naționalitate maghiară care vor să-și îmbunătățească cunoștințele și capacitatea de exprimare în limba lui Eminescu.

Ziua Internațională a Femeii va prilejui și organizarea unor expoziții tematice de carte, în toate punctele de servicii pentru public, reușind să surprindă chipul femeii și eternul feminin în scrierile literaturii universale și în creațiile marilor artiști ai lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.