Cozi imense în vama Halmeu. Poliția de frontieră nu face față afluxului de camioane

În urma reorganizării traseelor pentru transportatorii de marfă ucraineni, cauzată de închiderea sau blocarea unor puncte de trecere la frontiera dintre Ucraina și alte state europene, s-a înregistrat o creștere semnificativă a timpilor de așteptare pentru camioane la ieșirea din România spre Ucraina prin Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu. Pentru a aborda această problemă, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a intensificat dialogul cu partenerii ucraineni prin canale de cooperare, căutând soluții pentru a fluidiza traficul de marfă transfrontalier.

Aceste măsuri sunt necesare deoarece procedurile de control de frontieră în România depind de capacitatea autorităților ucrainene de a gestiona și procesa camioanele. Poliția de Frontieră din România își desfășoară activitatea la capacitate maximă, conform infrastructurii disponibile în Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu, utilizând toate benzile de control destinate camioanelor. S-a mărit și numărul personalului care efectuează controalele, însă este esențial de menționat că, fiind o frontieră cu un stat non-UE, controlul în acest punct include verificări vamale, fito-sanitare, sanitar-veterinare, controlul rovinietei și al greutății încărcăturilor, conform legislației.

Legislativ, camioanele pot staționa doar în afara localităților, dar datorită numărului mare de vehicule care așteaptă să traverseze frontiera prin Halmeu, se formează coloane lungi care afectează circulația în localitățile învecinate (Halmeu, Turulung și Drăgușeni) pe DN 1C până la intersecția cu DE 58. Ca răspuns, polițiștii de frontieră din Satu Mare, împreună cu echipaje din cadrul IPJ și IJJ Satu Mare, sunt permanent în zonă pentru a ajuta la fluidizarea traficului și la menținerea ordinii publice.

În prezent, la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu, timpul de așteptare pentru camioane este de aproximativ 1.200 de minute, cu aproximativ 350 de camioane așteptând să treacă din România în Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.