Ce categorie de șoferi ar trebui să își schimbe permisul mai des

Un grup de parlamentari a inițiat un proiect legislativ pentru actualizarea Codului Rutier, propunând modificări specifice referitoare la frecvența reînnoirii permiselor de conducere pentru anumite categorii de vârstă. Potrivit acestui proiect, persoanele în vârstă de peste 70 de ani vor trebui să își reînnoiască permisul de conducere o dată la cinci ani, în timp ce cei peste 80 de ani vor fi nevoiți să facă acest lucru la fiecare doi ani. Această măsură are ca obiectiv principal eliminarea din circulație a conducătorilor auto susceptibili de a provoca accidente grave.

Studiile indică faptul că abilitățile senzoriale și reflexele șoferilor încep să scadă semnificativ după vârsta de 65-70 de ani, cu afectări ale auzului, vederea periferică slabă sau dificultăți de vedere pe timp de noapte. Aceasta este în special o problemă pentru octogenari, care, datorită vârstei avansate și posibilelor boli degenerative, reacționează mai lent în trafic.

Vasile Postelnicu, un instructor auto, menționează că vârstnicii au un timp de reacție semnificativ mai lent, de la observarea unui obstacol până la inițierea frânării. Prin urmare, modificarea legislativă propusă are scopul de a scurta perioadele de valabilitate ale permiselor de conducere pentru cei peste 70 de ani, stabilindu-se la 15 ani pentru cei sub această vârstă, 5 ani pentru cei de peste 70 de ani și doar doi ani pentru cei de peste 80 de ani, conform declarațiilor deputatului Cristian Paul Ichim. Aceste schimbări vizează îmbunătățirea siguranței rutiere prin asigurarea unei evaluări medicale periodice adecvate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.