3 modificări importante care se pregătesc pentru RCA


Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat un proiect ambițios care prevede schimbări importante în ceea ce privește asigurările RCA. Printre acestea se numără extinderea sistemului bonus malus, introducerea opțiunii de plată a asigurărilor RCA în rate lunare sau semestriale și implementarea unui nou concept numit “franșiză”, asemănător cu asigurările CASCO, unde asigurătorul acoperă inițial daunele pentru a le recupera ulterior de la asiguratul responsabil de incident. Vicepreședintele ASF pentru asigurări, Sorin Mititelu, a furnizat detalii despre aceste inițiative pentru Economica.

Se va revizui sistemul bonus malus existent, menținându-se punctajele acumulate de conducătorii auto, dar se va încerca o extindere a acestuia. Se vor adăuga noi criterii pentru malus, incluzând considerarea daunelor produse în accidente rutiere care au condus la vătămări corporale, indiferent dacă au fost sau nu victime, precum și istoricul de amenzi rutiere ale conducătorului din ultimul an și locația accidentului (în România sau în străinătate), pentru a reflecta diferențele semnificative între valoarea medie a daunelor.

Introducerea franșizei va oferi asiguraților posibilitatea de a opta pentru un sistem în care asigurătorul acoperă daunele fără a deduce valoarea franșizei din compensația victimei, urmând ca suma să fie recuperată de la asiguratul vinovat. Acest sistem va fi opțional și franșiza va fi stabilită în valoare nominală, adaptată la capacitatea de plată a asiguratului, fiind considerat un beneficiu mai ales pentru companiile cu flote auto mari.

Pentru a facilita accesul la asigurări RCA și a reduce efortul financiar imediat pentru asigurați, se va introduce posibilitatea plății în rate a poliței RCA, cu flexibilitate în stabilirea numărului de rate (lunar, trimestrial sau semestrial), măsura urmând să se aplice doar contractelor anuale. Această opțiune este menită să stimuleze încheierea asigurărilor RCA, având în vedere că acoperirea actuală este de aproximativ 75%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.