Sătmăreancă salvată de la moarte cu ajutorul “plămânului artificial” de la Spitalul Județean Satu Mare

După ce a depins de un plămân artificial pentru aproape o lună, Ana Erdei, în vârstă de 49 de ani, a fost externată din Spitalul Județean Satu Mare marți, 20 februarie. Internată pe 2 ianuarie 2024 cu o severă insuficiență respiratorie acută provocată de gripa de tip A, situația ei a necesitat intubație și conectarea la un plămân artificial datorită afectării complete a plămânilor. Deși a traversat momente critice, cu temeri din partea medicilor că ar putea să nu supraviețuiască, datorită eforturilor concertate ale echipei medicale, viața ei a fost salvată. Acum, pe calea recuperării, Erdei dorește să-și exprime recunoștința față de personalul medical de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului, inclusiv medici, asistente și infirmiere, pentru îngrijirea primită care i-a permis să se întoarcă acasă. Aparatul ECMO (Oxigenare Membranară Extracorporeală), cunoscut și ca plămân artificial, esențial în salvarea ei, a fost finanțat de Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Satu Mare.

Ana Erdei și-a exprimat aprecierea specială pentru personalul secției de Terapie Intensivă, subliniind cât de subțire este linia dintre viață și moarte în această unitate, și cum speranța și încrederea în echipa medicală i-au oferit forța de a lupta pentru viața ei. A relatat despre sosirea sa la spital pe 2 ianuarie, cu simptome severe, și cum recomandarea de a fi transferată la Satu Mare de către dr. Naghi de la spitalul din Negrești Oaș a fost crucială. A fost apoi îngrijită de dr. Vitalie Moroșanu și dr. Ionuț Butean, care au conectat-o la plămânul artificial, marcând începutul recuperării sale.

În timpul celor 28 de zile de conectare la plămânul artificial, a fost nevoie și de filtrarea sângelui pentru eliminarea toxinelor și markerilor inflamatori, evidențiindu-se momente de îndoială cu privire la supraviețuirea sa. Dr. Lavinia Trif, șefa Secției Anestezie și Terapie Intensivă, a jucat un rol important în gestionarea stării critice a pacientei, evidențiind importanța echipamentului specializat și a dedicației personalului medical în salvarea vieților pacienților aflați în situații extrem de grave. Recunoștința exprimată de Erdei față de dr. Trif și întreaga echipă reflectă aprecierea profundă pentru lupta lor neîncetată între viață și moarte, și pentru tratamentele de succes administrate nu doar ei, ci și altor cazuri grave gestionate de secție.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.