Forajele pentru metroul din Cluj au descoperit o cantitate însemnată de sare

Forajele realizate pentru viitoarele stații ale metroului din Cluj au dezvăluit prezența semnificativă de sare în sol, ceea ce ar putea majora costurile proiectului, similar cu situația întâmpinată în cazul podului Porțelanului. „Am descoperit cantități considerabile de sare, însă nu în toate locurile unde am forat. Am efectuat săpături până la o adâncime de 60 de metri,” a declarat un reprezentant al companiei responsabile de foraje geotehnice.

Probele colectate vor fi trimise la laborator pentru analize suplimentare. În plus față de „sarea în cantități mari,” s-a identificat și un strat de rocă solidă la baza solului. Problemele generate de depozitele de sare au condus la triplarea costurilor pentru Podul Porțelanului, unde forajele inițiale nu au identificat prezența sării, determinând întârzieri semnificative și costuri finale de aproape 16 milioane de lei, față de bugetul inițial de 5,7 milioane de lei. Impactul depozitelor de sare asupra proiectului metroului din Cluj rămâne incert.

Forajul din Piața Unirii a revelat o descoperire surprinzătoare, sugerând existența unui spațiu gol subteran ce ar putea confirma legende urbane vechi despre tunelurile subterane din Cluj-Napoca. Saidel Engineering, compania responsabilă de foraj, a întâlnit posibil una dintre aceste structuri în timpul lucrărilor de explorare a solului din nord-vestul Pieței Principale. Deși inițial nu au fost identificate artefacte arheologice, prezența unui spațiu gol urmat de sol compact la o adâncime de câțiva metri a stârnit curiozitatea inginerilor.

Costul estimat pentru metroul din Cluj-Napoca a crescut de la 10,11 miliarde de lei la 13,69 miliarde de lei, cu o majorare semnificativă alocată pentru construcție și montaj. Investiția urmează să fie distribuită pe o perioadă de opt ani, cu asigurări de finanțare din partea Ministerului Transporturilor, deși momentan sunt alocați doar 1,5 miliarde de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.