Proiectile de artilerie găsite în județul Satu Mare

Echipa de pirotehnicieni a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someș” din judeţul Satu Mare a intervenit ieri, în localitatea Chegea, la ora 15.00, pentru a neutraliza trei elemente de muniţie datând din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, descoperite de localnici pe marginea unui teren împădurit. Intervenția a constat în ridicarea, transportul și depozitarea în condiții de siguranţă a două proiectile de 76 mm și un focos de 76 mm, în vederea distrugerii controlate.

Pompierii specializaţi în pirotehnică subliniază riscurile majore pe care le reprezintă manipularea necorespunzătoare a acestor muniţii vechi, deși acestea par a fi corodate. Astfel de relicve de război pot fi încă periculoase și pot cauza accidente grave dacă nu sunt tratate corespunzător. Cetăţenii sunt îndemnaţi să respecte reguli stricte atunci când descoperă astfel de elemente: să nu le atingă, să nu le mute, să nu le introducă în locuinţe sau să încerce să le demonteze. De asemenea, este interzisă comercializarea lor sau introducerea în foc.

În cazul descoperirii unor muniţii neexplodate, populaţia trebuie să alerteze imediat autorităţile apelând numărul de urgenţă 112, să informeze administraţia locală sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie, pentru a asigura o intervenţie specializată şi sigură.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.