Regulă nouă în fotbal – apare CARTONAȘUL ALBASTRU

Regulile fotbalului sunt pe cale să se modifice, prin introducerea iminentă a cartonașelor albastre. Acestea vor fi folosite pentru a sancționa jucătorii care comit faulturi tactice sau contestă deciziile arbitrului, eliminându-i din joc pentru zece minute, potrivit unui raport al publicației britanice The Telegraph, preluat de agenția EFE.

Cartonașele albastre vor începe să fie testate în competițiile de top în această vară, o decizie luată de International Football Association Board (IFAB), organismul care supraveghează regulile jocului. Aceasta marchează prima oară când se adaugă un nou tip de cartonaș disciplinar după introducerea cartonașelor galbene și roșii la Cupa Mondială din 1970.

Conform The Telegraph, utilizarea cartonașelor albastre va fi limitată la faulturile care opresc „atacuri promițătoare” sau la protestele jucătorilor. Un jucător care acumulează două cartonașe albastre, sau un cartonaș albastru și unul galben (sau invers), va fi eliminat din joc permanent.

Inițial, noile reguli nu vor fi aplicate în meciurile de top pentru a permite adaptarea la acestea, deși Federația Engleză de Fotbal intenționează să le implementeze în competițiile de Cupă (atât masculine, cât și feminine) din sezonul următor.

Se menționează de asemenea că noile cartonașe albastre nu vor fi folosite la Campionatul European de Fotbal 2024 din Germania, nici în următoarea ediție a Ligii Campionilor.

Aleksander Ceferin, președintele UEFA, a exprimat pentru The Telegraph o poziție fermă împotriva acestei schimbări, considerând că distorsionează esența fotbalului. În plus, IFAB a aprobat ca doar căpitanii echipelor să poată comunica cu arbitrii, similar cu regulamentul din rugby.

IFAB justifică aceste schimbări prin dorința de a combate atitudinea negativă a jucătorilor, văzută ca un flagel ce dăunează fotbalului, și de a stopa faulturile care blochează oportunitățile de gol fără a fi suficient de grave pentru a merita un cartonaș roșu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.