Premieră în România. Clujul va avea autobuze cu hidrogen.

Cluj-Napoca va deveni primul oraș din România care implementează autobuze pe hidrogen în transportul public, conform unui raport al Agenției de Presă Rador, citând Radio Cluj. Aceste vehicule sunt versiuni electrice alimentate cu hidrogen și se remarcă prin nivelul redus de zgomot.

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat marți, 23 ianuarie, într-o emisiune la Radio Cluj, că municipalitatea va achiziționa un total de 80 de astfel de autobuze pentru serviciul public de transport. El a menționat că există deja o licitație pentru 18 autobuze electrice articulate, așteptate să sosească în 2024, care sunt mai mari decât modelele electrice curente.

Viceprimarul a subliniat planurile orașului de a avea până în 2028 un parc de transport public complet ecologic, incluzând tramvaie, troleibuze și autobuze. De asemenea, a fost evidențiat un parteneriat cu Universitatea Tehnică pentru producerea de hidrogen, în vederea susținerii acestui proiect de transport ecologic. Autobuzele pe hidrogen pot fi încărcate complet în doar 10 minute, comparativ cu 4-5 ore pentru autobuzele electrice obișnuite, iar buteliile de hidrogen generează electricitate stocată în baterii, extinzând autonomia vehiculului cu până la 20-30 de kilometri suplimentari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.