Uniunea Europeană va limita plățile cash la plafonul de 10.000 de euro


Într-o mișcare strategică majoră împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, Parlamentul European și statele membre ale Uniunii Europene au decis joi să limiteze plățile în numerar la 10.000 de euro pe întreg teritoriul UE. Această decizie semnificativă, relatată de AFP, vizează alinierea reglementărilor diferite existente în cele 27 de state membre și intensificarea luptei împotriva tranzacțiilor financiare suspecte.

Un pas remarcabil spre o Europă mai sigură și mai transparentă, această inițiativă vine după doi ani și jumătate de negocieri intense și va intra în vigoare în acest an. Subliniind nevoia urgentă de a aborda discrepanțele dintre reglementările naționale, acest acord marchează un progres în detectarea și combaterea tranzacțiilor considerate “dubioase”.

Vincent Van Peteghem, ministrul belgian al Finanțelor, a subliniat importanța acestui acord, afirmând că “va garanta că fraudatorii, crima organizată și teroriștii nu vor mai avea posibilitatea de a-și legitima profiturile prin intermediul sistemului financiar.” Această nouă legislație nu numai că armonizează, dar și înăsprește regulile împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, vizând bănci, agenții imobiliare, cazinouri și chiar sectorul criptomonedelor pentru o mai bună trasabilitate.

Surprinzător, chiar și cluburile de fotbal profesioniste și agențiile lor vor intra sub incidența acestei reglementări consolidate, însă după o perioadă de tranziție de cinci ani, deci începând din 2029. Această legislație urmează să consolideze puterile serviciilor de informații financiare și să stabilească o nouă Agenție UE împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, cu sediul disputat de mai multe țări, inclusiv Franța și Germania.

Acest pachet de măsuri, propus de Comisia Europeană în iulie 2021, este salutat de Mairead McGuinness, Comisarul european însărcinat cu Servicii Financiare, ca “o etapă importantă în lupta împotriva banilor murdari din UE”. Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ spre consolidarea securității financiare și lupta împotriva activităților ilegale la nivelul întregii Uniuni Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.