Știai că există monedă de o rublă cu chipul lui Mihai Eminescu?


Moneda comemorativă a fost emisă de Uniunea Sovietică în 1989 pentru a marca centenarul morții lui Mihai Eminescu, Poetul Național al românilor. Curios este faptul că, deși 1989 a fost declarat Anul Internațional Eminescu de UNESCO, România nu a emis o monedă similară. Pe moneda sovietică, numele poetului este scris ca “MIHAIL”, reflectând versiunea rusă a numelui, spre deosebire de forma “MIHAI” preferată de eminescologi români.

Tot în 1989, în Parcul Copou din Iași, a fost inaugurat muzeul Eminescu, marcând o altă formă de omagiu adus poetului. Este de remarcat că Uniunea Sovietică a omagiat memoria lui Eminescu prin această monedă, în timp ce România nu a realizat un gest similar în domeniul numismatic.

Moneda, denumită “Rubla Eminescu”, este rară și relativ necunoscută în România. A fost pusă în circulație pe 26 decembrie 1989 și a fost produsă la Monetăria din Leningrad (astăzi Sankt-Petersburg). Tirajul a fost de 2 milioane de monede, cu o serie de 200.000 de exemplare de calitate superioară (posibil calitate proof sau BU). Moneda a fost concepută de A.V. Baklanov și gravată de I.S. Komşilov. Efigia lui Eminescu de pe reversul monedei a fost realizată după o fotografie faimoasă a poetului, făcută în tinerețea sa la Praga – un detaliu mai puțin cunoscut publicului larg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.