Doi părinți din Bihor condamnați la 4 luni de închisoare pentru homeschooling

Un cuplu din Bihor a fost condamnat la patru luni de închisoare, cu suspendare, după ce și-au retras cei patru copii din sistemul de învățământ public pentru a-i educa acasă, potrivit rapoartelor publicației Adevărul. Cazul, care a atras atenția asupra reglementărilor privind educația la domiciliu în România, a început în toamna anului 2021, când părinții au luat decizia controversată.

Directorul Liceului Teoretic Bratca a inițiat demersurile legale, reclamând retragerea copiilor, cu vârste între 8 și 13 ani, din instituție. Părinții, nemulțumiți de cerințele pandemice impuse de școală, cum ar fi purtarea măștilor și cursurile online, au optat pentru homeschooling, înregistrând copiii la două instituții private de învățământ din SUA.

Însă, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor au intervenit, semnalând deficiențe educaționale grave la copii și lipsa de pregătire a părinților pentru acest rol educațional. Mai mult, Constituția României și legislația educațională nu recunosc homeschooling-ul ca formă validă de școlarizare.

Această decizie a instanței, care a inclus și 40 de zile de muncă în folosul comunității pentru fiecare părinte, subliniază tensiunile dintre drepturile parentale și regulamentele educaționale. De asemenea, ridică întrebări despre adaptarea legislației la noile forme de educație și despre echilibrul între libertatea individuală și standardele educaționale stabilite de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.