Internet doar cu buletinul? Sună absurd dar s-a putea să nu fim departe de acest moment

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, în cadrul unei intervenții la Antena 3, a dezvăluit planurile României de a adopta noi măsuri pentru reglementarea accesului la internet și identificarea utilizatorilor de rețele sociale. Această mișcare vine în urma propunerii Italiei, prin vocea președintelui Sergio Mattarella, de a combate anonimatul online.

Ministrul a subliniat că discuții sunt în desfășurare la nivel european pentru a stabili reguli clare, în special pentru utilizatorii rețelelor sociale precum Facebook, Instagram și TikTok. Propunerea prevede ca utilizatorii să fie identificați prin verificări similare celor pentru obținerea unei “bife albastre”, dar în acest caz, o bifă verde, semnificând verificarea identității fizice.

În context național, Ivan a menționat legislația recent adoptată, care sancționează utilizarea imaginilor persoanelor fără consimțământul acestora, prin intermediul inteligenței artificiale. Pedepsele includ amenzi mari și închisoare de până la cinci ani. De asemenea, se pregătește introducerea în Parlament a Digital Service Act, o reglementare menită să asigure că drepturile individuale sunt respectate atât în mediul virtual, cât și în cel offline.

Această inițiativă, inspirată de recentele cereri ale Italiei de a combate anonimatul pe internet, a stârnit deja reacții în rândul parlamentarilor partidului principal de guvernare, care se arată pregătiți să susțină o legislație în această direcție.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.