Iarna revine în România. Cum va fi vremea în perioada următoare

Deși zilele cu temperaturi ridicate vor persista la începutul anului nou, condițiile meteorologice vor suferi o schimbare semnificativă spre sfârșitul primei săptămâni. Regiunea țării noastre va fi afectată de o invazie a unei mase de aer rece, care va aduce ninsori și scădere de temperatură în anumite zone.

La finalul primei săptămâni din ianuarie, se va produce o modificare drastică a circulației atmosferice. Un sistem de presiune înaltă va domina nordul și nord-vestul Europei, iar în avansul său, o masă de aer polar va pătrunde în regiune. Această schimbare va aduce o răcire accentuată, începând cu Scandinavia și nordul Rusiei, urmând ca aerul rece să se extindă treptat spre sud, inclusiv în România.

Evoluția ulterioară a condițiilor meteo va depinde în mare măsură de traseul specific pe care îl va urma această incursiune a aerului rece în Europa. De pildă, dacă aerul polar va ajunge în zona central-nordică a Mediteranei, acest lucru ar putea duce la formarea unor cicloni ce ar putea aduce precipitații semnificative în România, inclusiv ninsori pe zone extinse, conform meteoradar.ro.

Pe de altă parte, fără un aport semnificativ de umezeală din partea unui astfel de ciclon, este posibil ca răcirea să fie mai puțin severă și să se manifeste prin ninsori locale. Ne putem aștepta la câteva zile mai friguroase după Bobotează, cu posibile dimineți geroase în zonele depresionare, deși nu neapărat la o perioadă de iarnă autentică. Sunt prevăzute și zile mai calde, dar iarna nu s-a încheiat încă.

După această perioadă rece, care va coincide cu a doua săptămână din ianuarie, se preconizează o ușoară încălzire, pe fondul reducerii presiunii atmosferice în partea de nord a continentului. Acest scenariu este susținut de mai multe modele meteorologice. Totuși, tendințele atmosferice indică posibilitatea unei noi devieri sudice a curentului jet spre sfârșitul lunii, ceea ce sugerează că iarna ar putea aduce alte surprize în a doua jumătate a lunii ianuarie și la începutul lui februarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.