România, în top 100 de țări cu cele mai bune preparate tradiționale

Preparatele culinare românești sunt cunoscute și apreciate în toată lumea. În cea mai recentă ediție a clasamentului Atlasul Gustului, România se situează între primele 30 de locuri, din 100 de țări renumite pentru bucătăria locală.

Experții culinari au remarcat feluri de mâncare precum varza ”a la Cluj”, ciorba rădăuțeană sau micii, dar și tochitura moldovenească sau ciorba de pește ”ca-n deltă”.

Produse tradiționale sau locale românești apreciate

Alte produse tradiționale remarcate este brânza de burduf, salamul de Sibiu, telemea de Ibănești, magiunul de prune Topoloveni, cârnații de Pleșcoi.

Apreciat este și bulzul, urda,cașul, cașcavalul afumat, fasolea bătută, papanașii sau ciorba de fasole cu afumătură.

Pe listă se mai află pomana porcului, supa cu tăieței, babicul, stufat, rasol, sau prăjitura ”Taci și înghite”.

Nu mai puțin apreciate sunt salata de vinete, chiftelele, pastrama, cozonacii sau covrigii, ciorba de burtă, pasca și macroul afumat. Și, bineînțeles, sarmalele.

Mai sunt menționate borșul, ardeii umpluți, ghiveciul, jumerile.

La capitolul băuturi, românii și turiștii apreciază vinurile locale, țuica, vișinata.

Clasamentul Atlasul gustului

Turismul culinar câștigă din ce în ce mai mult teren. Oamenii care călătoresc apreciază destinațiile pentru peisaj, arhitectură, istorie, facilități, dar și pentru mâncarea specifică fiecărei zone.

Clasamentul Atlasul gustului include cele mai apreciate produse și preparate culinare, ingrediente și restaurante din toată lumea. Sunt implicați peste 50.000 de experți din toată lumea.

Topul mondial al gustului este alcătuit luând în considerare recenziile specialiștilor, opiniile clienților autohtoni și ale turiștilor.

Pe primele locuri sunt Italia, Japonia și Grecia. Urmează Portugalia, China, Indonezia. În top 10 mai sunt Mexic, Franța, Spania și Peru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.