Cinci comportamente care arată cât de active pot fi plantele

  1. PLANTELE POT APELA LA AJUTOR Când inspirați mirosul dulce de iarbă proaspăt tunsă sau de flori tăiate, ceea ce de fapt mirosiți este apelul de primejdie al plantei. „Este modul în care plantele strigă după ajutor”, spune Cahill. Mirosul atrage insecte care vor mânca dăunătorii care ronțăie în prezent plantele. De exemplu, planta sălbatică de tutun poate identifica o omidă cu corn prin saliva sa. Atunci când este atacată de această omidă, planta de tutun emite un semnal chimic care face apel la dușmanii insectei. În câteva ore, apar prădătorii de omizi, cum ar fi gândacul cu ochi mari, care în mod ideal, alungă dăunătorul.
  2. PLANTELE POT ÎNVĂȚA ALTE PLANTE. Plantele pot asculta semnalele chimice ale fraților lor și uneori răspund la strigătul SOS al altei plante, ridicându-și propriile apărări în mod proactiv, știind că o insectă flămândă se află în apropiere. O analiză din 2013 a constatat că 48 de studii susțin ideea că plantele își cresc apărarea după ce vecinii lor sunt deteriorați. De exemplu, atunci când este rănită de un vierme, salvia eliberează proteine ​​defensive numite inhibitori ai tripsinei proteinazei (TPIs), care împiedică insecta să digere proteinele și să-i împiedice creșterea. Atunci când plantele învecinate – chiar și alte specii – sunt expuse semnalelor chimice ale salviei deteriorate, acestea încep să își pregătească apărarea. Tutunul sălbatic, au descoperit oamenii de știință, începe să se pregătească pentru a face aceste TPIs atunci când simte un apel de primejdie de la salvie, dându-i un început înainte de a se apăra dacă omida vine să atace.
  3. PLANTELE POT APĂRA TERITORIUL LOR. Plantele concurează între ele pentru lumina soarelui, împingându-se pentru o poziție mai bună printre vecinii lor. De asemenea, pot împinge concurența în alte moduri. Planta invazivă de nucă – originară din Europa de Est, dar care face ravagii în pajiștile SUA – are rădăcini care eliberează anumite substanțe chimice pentru a ajuta planta să preia nutrienți din sol. Aceleași substanțe chimice distrug și ierburile native. Astfel, nuca ajunge să preia teritorii mari și să-și omoare concurenții, la fel ca unele animale. Unele plante, totuși, au format o apărare. Rădăcinile lupinului secretă acid oxalic, care formează o barieră de protecție împotriva substanțelor chimice toxice degajate de knapweed. Lupinul poate proteja chiar și alte plante din vecinătatea sa de prada speciilor invazive.
  4. PLANTELE POT RECUNOAȘTE FRAȚII ȘI SURORILE LOR. Plantele pot simți când alte plante cresc în jurul lor. Acest lucru le ajută să concureze pentru resurse precum lumina soarelui, crescând mai mult dacă o altă plantă le umbrește, de exemplu. Dar, ca și animalele, tind să-și recunoască și să-și susțină rudele. Într-un experiment cu racheta de mare, o plantă care adesea crește aproape împreună cu frații săi, plantele care au fost cultivate în ghivece cu rude au avut o creștere a rădăcinilor mai restrânsă decât plantele cultivate cu străini aleatori. Plantele aflate într-o stare străină au crescut mai multe rădăcini pentru a concura mai bine pentru hrană, în timp ce plantele frați erau mai interesate de nevoile celuilalt. Alte experimente au arătat că plantele înrudite se recunosc reciproc prin semnale chimice.
  5. PLANTELE POT COMUNICA CU MAMIFERE. Plantele fac tot posibilul să atragă mai mult decât insecte. O plantă carnivoră ulcior, originară din Borneo, a evoluat pentru a deturna sistemele de comunicare a liliecilor, transformând ecolocația liliecilor în avantajul său. Potrivit unui nou studiu realizat în Current Biology, Nepenthes hemsleyan are o structură concavă care este special potrivită pentru a reflecta ecolocalizarea liliecilor, ajutând liliecii să găsească planta. Liliecii se potrivesc în planta ulciorului și furnizează substanțe nutritive importante prin guanoul liliecilor care se distribuie în solul din apropiere.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.