Top 10 cel mai bine plătite meserii din România

Datele periodice ale Institutului Național de Statistică arată evoluția salariilor în economia românească, dar arată și care sunt cel mai bine plătite meserii din țară la această oră. Dacă e de așteptat ca lucrătorii în IT să primească cele mai mari venituri salariale, în top 10 sunt meserii la care nu se așteaptă neapărat toată lumea. 

O să ne referim la veniturile salariale medii nete pe activități, așa cum au fost înregistrate de INS la nivelul lunii octombrie 2024.

De așteptat pe locul întâi în România se află lucrătorii din IT, cu un salariu mediu net pe ramură de 11.127 lei. De menționat că sectorul a fost recent sancționat de guvern, care a eliminat scutirea de impozit pe veniturile de peste 10.000 de lei brut. Însă sectorul produce deja circa 8% din PIB-ul României, fiind unul dintre cele mai active și productive din țară.

Pe locul al doilea vin angajații din rafinarea de petrol, unde personalul este în general înalt calificat. Venitul mediu net este de 10.059 lei.

Pe al treilea loc sunt angajații din activitățile de editare, cu 9.691 lei net. Aici intră de la editarea de cărți și broșuri, până la ziare și editare de produse software.

Locul patru este ocupat de categoria informații și comunicații, cu 9.678 lei și este strâns legată de categoria de mai sus. În mare, cele două activități se completează, aceasta fiind partea de publicare/difuzare a conținutului editat, inclusiv video, audio sau software. De asemenea, sunt incluse rețelele de comunicații.

Top 5 este completat de aviatori și tot personalul legat de transporturile aeriene. Media ajunge la 8.942 de lei net.

Pe locul al șaselea sunt angajații din extracția de petrol, ceva mai jos decât cei din rafinarea petrolului, cu o medie de 8.370 lei. Se câștigă bine și în asigurări, mai bine decât în bănci. 7.730 de lei este venitul minim în acest domeniu, locul șase, față de intermedierile financiare (bănci), care sunt pe locul al optulea cu 7.288 de lei.

Lucrătorii din producția de tutun au fost mereu în top 10. Acum pe locul al șaptelea, cu un venit net de 7.682 lei.

Spre finalul celor mai bine plătite meserii din România găsim utilitățile – lucrătorii din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze și apă caldă. Venitul mediu net în utilități este de 7.237, similar cu cel din sistemul bancar.

Topul este încheiat de lucrătorii din depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, cu un mediu net de 6.139 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.