Noi informații ale autorităților din Germania despre extrădarea lui Cătălin Cherecheș

Fostul primar Cătălin Cherecheș – fugit din România înainte de condamnarea sa la închisoare și prins în Germania – va rămâne în arest pe durata procesului de extrădare deoarece există „risc de evadare”, spune Tribunalului Regional Superior din München, într-un comunicat transmis HotNews.ro. Între timp, vor fi examinate condițiile din închisoare.

Tribunalului Regional Superior din München a transmis, marți, printr-un comunicat de presă, precizări legate de procedura de extrădare în cazul fugarului Cătălin Cherecheș.

Autoritățile germane spun că ar urma să evalueze condițiile din închisorile din România și modul în care a fost pronunţată sentinţa în cazul lui Cherecheș, fără ca aceste verificări „să împiedice în mod fundamental extrădarea”.

Parchetul din München a solicitat autorităților române informații în acest sens până la începutul lunii ianuarie 2024.

Comunicatul integral al Tribunalului Regional Superior din München, transmis HotNews.ro:

„La 8 decembrie 2023, Tribunalul Regional Superior din München a dispus reținerea în vederea extrădarii, la cererea Parchetului din München. Aceasta înseamnă că persoana dată în urmărire trebuie să rămână în arest, pentru a se asigura o eventuală extrădare în România. Motivul reținerii este riscul existent de evadare.
Curtea Regională Superioară va trebui să decidă, la o dată ulterioară, chestiunea relevantă a admisibilității extrădării.
În cadrul procesului, condițiile închisorii din România trebuie examinate din oficiu, precum și dacă s-a pronunțat așa-zisa pedeapsă în lipsă. Atunci când se analizează existența unei hotărâri în lipsă, se stabilește, mai întâi, dacă persoana urmărită penal a fost (ea însăși) prezentă la toate ședințele de judecată. Dacă nu a fost cazul, ar putea fi necesar să fie îndeplinite cerințe suplimentare. Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică în mod fundamental extrădarea.

Parchetul din München a solicitat deja autorităților române, informații suplimentare pe această temă, până la începutul lunii ianuarie 2024.

Indiferent de aceasta, persoana este liberă să-și prezinte propriile obiecții, care ar trebui examinate în consecință.
Parchetul din München va depune din nou dosarul la Curtea Regională Superioară, în timp util, dar cel mai devreme după primirea informațiilor solicitate și examinarea corespunzătoare.

Trebuie remarcat, din nou, că nu va avea loc o ședință orală în fața Curții Regionale Superioare, deciziile urmând a fi luate numai pe baza dosarului. În caz contrar, situația rămâne neschimbată”.

La acest moment, Cătălin Chereches este încarcerat într-un penitenciar din Germania, așteptând procedurile de extrădare. El a refuzat să îşi dea acordul pentru extrădare simplificată.

Sursa: www.vasiledale.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.