Grefierii ameninţă cu greva

Personalul auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete intră în grevă începând cu 11 decembrie 2023, adoptând mai multe acțiuni de contestare, conform unui comunicat emis de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare DICASTERIAL.

În mod specific, aceste acțiuni includ participarea la anumite ședințe judiciare și activități de urmarire penala doar pentru cazurile considerate urgente conform legii sau stabilite ca atare de către instanțe sau adunările generale ale judecătorilor și procurorilor.

De asemenea, programul de lucru cu publicul va fi redus la jumătate, iar personalul nu va efectua niciun act de procedură în afara orelor legale de lucru, în zilele de odihnă sau sărbătorile legale.

Vor exista întreruperi în activitatea instanțelor și parchetelor timp de 4 ore în ziua votului pentru bugetul de stat pentru anul 2024, asigurându-se participarea grefierilor doar la cazurile urgente.

„Începând cu data de 11 decembrie 2023, pe perioadă nedeterminată de timp, personalul auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete va adopta următoarele forme de protest: a) grefierii vor participa la şedinţele de judecată sau, după caz, la activităţile de urmărire penală pentru soluţionarea cauzelor cu arestaţi în materie penală şi în alte materii, pentru cauzele privind obligaţiile de întreţinere de orice fel, asigurarea dovezilor, soluţionarea cererilor de ordonanţă preşedinţială, precum şi în alte cauze considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor şi procurorilor instanţelor şi a parchetelor în care îşi desfăşoară activitatea; b) grefierii desemnaţi să efectueze lucrările prevăzute de art. 51 din HCSM nr. 3243/22.12.2022 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor, în faza de procedură prealabilă şi de cameră preliminiară, vor întocmi acte numai în cauzele considerate urgente, potrivit legii sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor din instanţele în care îşi desfăşoară activitatea”, se spune în comunicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.