Râuri din județele Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud se menţin peste cotele de inundaţie

Sectoare de râuri de pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud se menţin peste Cotele de inundaţie, în timp ce alte 27 de cursuri de apă, aferente unui număr de şase judeţe, se situează peste Cotele de atenţie, arată datele publicate, sâmbătă, de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).

„Timp de mai bine de 48 de ore, chiar dacă au fost zile libere, gospodarii apelor de la nivelul Apele Române Mureş (Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba), Apele Române Crişuri (Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor) şi Apele Române Someş-Tisa (Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud) au fost zi şi noapte în teren şi au acţionat în toate punctele devenite critice din cauza ploilor abundente. În ultimele 24 de ore, au fost emise 14 mesaje meteorologice de fenomene imediate, inclusiv trei avertizări hidrologice de fenomene imediate Cod roşu, trei avertizări hidrologice Cod portocaliu şi 11 atenţionări de Cod galben. Formaţiile de intervenţie au acţionat cu utilaje şi mijloacele din dotare pentru atenuarea efectelor produse de precipitaţiile abundente căzute pe parcursul zilei de 1 decembrie. Echipele noastre din teren au fost sprijinite de personalul deservent de pe utilajele specifice în astfel de operaţiuni (excavatoare, buldoexcavatoare etc.). Viitura formată vineri pe râul Arieş a fost tranzitată în condiţii de siguranţă prin acumularea Mihoieşti”, menţionează instituţia într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Potrivit sursei citate, în prezent, se menţin peste Cotele de inundaţie sectoarele de râuri din judeţele Maramureş (râul Tisa – staţia hidrometrică Valea Vişeului, râul Lăpuş – staţia hidrometrică Lăpuşel), Satu Mare (râul Tur – staţia hidrometrică Turulung) şi Bistriţa-Năsăud (râul Someşul Mare – staţia hidrometrică Valea Mare).

Totodată, alte 27 de sectoare de râuri se situează peste Cotele de atenţie aferente judeţelor: Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj şi Alba.

Pe râul Someşul Mare, la două staţii hidrometrice (Valea Mare şi Rodna), s-au înregistrat în ultimele 24 de ore precipitaţii însemnate cantitativ, între 41 l/mp şi până la peste 50 l/mp.

Specialiştii ANAR recomandă, în continuare, populaţiei să ţină cont de sfaturile autorităţilor locale şi judeţene, precum şi de cele ale Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, precizează că este interzisă circulaţia autovehiculelor în zonele aflate sub coduri hidrologice şi reia atenţionările adresate autorităţilor locale de a identifica şi a îndepărta depozitele de deşeuri necontrolate care pot obtura secţiunile de scurgere ale apelor provocând inundaţii cu puternic impact local. „Toţi riveranii trebuie să-şi cureţe şanţurile şi rigolele pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale”, notează Administraţia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.