Cherecheş poate fi adus în ţară în 10 zile

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri că fugarul Cătălin Cherecheş poate fi adus în 10 zile în ţară, dacă consimte la predare, potrivit deciziei cadru, în al doilea scenariu, în care refuză, termenul fiind de 60 de zile.

Ea a precizat că decizia de predare nu aparţine statului român, pentru că nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiţiei din Germania, ci aparţine exclusiv instanţei din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul. Gorghiu a mai spus că Germania se află pe locul doi cu privire la numărul de persoane predate în România, după Marea Britanie, scrie News.ro.

Ministrul Justiţiei a afirmat că primul scenariu privind aducerea în ţară a lui Cătălin Cherecheş este că termenul va fi dat 10 zile dacă fugarul consimte la predare. Ca atare dacă persoana condamnată Cătălin Cherecheş va fi de acord să se predea şi să revină în România, termenul va fi unul scurt, 10 zile.

„Al doilea scenariu este cel pe care îl prezintă decizia cadru şi anume varianta în care acesta nu consimte la predare, refuză practic predarea şi atunci decizia cadru prevede un termen de 60 de zile. Este foarte important să înţelegem că decizia de predare nu aparţine, statului român, nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiţiei din Germania ci aparţine exclusiv instanţei din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul”, a precizat aceasta.

Alina Gorghiu a menţionat că, dacă se aprobă predarea persoanei solicitate în baza mandatului European de arestare, procedura spune că informarea va fi transmisă atât instanţei române de executare cât şi organelor poliţieneşti responsabile cu preluarea acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.