Fără pungi de plastic în UE

Parlamentul European a adoptat noi reguli pentru ambalaje iar primele pe listă sunt obișnuitele pungi de plastic. Cele foarte subțiri vor dispărea definitiv din obișnuința noastră.

Ele vor mai fi permise doar pentru produsele vrac. Și turiștii vor constata schimbările pentru că în hoteluri nu vor mai fi sticluțele de plastic cu gel de duș. Și folia de ambalare pentru valize și genti din aeroporturi va dispărea.

Uniunea Europeană le cere de acum producătorilor să elimine din compoziția ambalajelor substanțele chimice. Conform studiilor, acestea au fost asociate cu un risc crescut de cancer, leziuni hepatice sau boli tiroidiene.

„Dacă produsul are o anumită masă sau un anumit volum trebuie că ambalajul să respecte acest volum și această masă” a spus europarlamentarul Alin Mituță.

Totodată, în restaurante ar trebui să mergem cu propriul recipient. În schimb, trebuie să primim o reducere dacă nu mâncam acolo. Pe piață există deja variante prietenoase cu natura care pot înlocui cu succes cutiile și pungile clasice. Cum sunt, de exemplu, plicurile returnabile.

„Consumatorul trebuie doar să scoată produsele din pungă și să predea punga înapoi curierului”, spune Ana Voicu, proprietar al unei firme de produse pentru copii.

„Ambalajele la o singură utilizare sunt în continuare foarte ieftine. De obicei, în sustenabilitate toată lumea e de acord cu principiile, întrebarea e cine plătește”, a declarat și Adina Huma, co-fondator al unui start-up de ambalaje returnabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.