Consiliul Concurenței a publicat luni dimineață un raport care arată clar faptul că începând cu 2024, prețurile în ceea ce privește RCA-ul ar putea crește considerabil.
Practic, șoferii din întreaga țară vor fi puși în situația de a încheia polițe RCA la prețuri mult mai mari decât au făcut-o până acum. Autoritatea amintește, de asemenea, că industria asigurărilor, în special cele de tip RCA, a trecut prin transformări majore în ultimii trei ani, ca urmare a ieșirii de pe piață a trei asigurători, printre care doi dețineau cele mai mari cote pe piața RCA.
Practic, în octombrie 2023, în momentul adoptării actului normativ de prelungire a plafonării prețului RCA, numărul contractelor de asigurare obligatorie încheiate de una dintre companiile de asigurări era de aproximativ 1,7 milioane de contracte, ceea ce reprezintă circa 17% din întreg parcul auto la nivel național.
„În condițiile în care prelungirea valabilității contractelor RCA ale Euroins se suprapune cu încetarea plafonării tarifelor de primă RCA, până la sfârșitul anului 2023, un număr extrem de ridicat de asigurați RCA vor solicita încheierea unor noi contracte, ce vor trebui preluate de către asigurătorii activi rămași pe piața RCA.
Astfel, situația de dezechilibru între cerere și ofertă la nivel de piață va continua și în anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o creștere a tarifelor RCA practicate, fie la o scădere a cererii, în contextului economic și geopolitic actual, ce poate genera dificultăți financiare populației”, arată un raport publicat luni de Consiliul Concurenței.
La începutul lunii aprilie 2023, pentru a preveni un efect negativ, de creștere accentuată a tarifelor de primă, similar celui indus de falimentul City Insurance din ultimul trimestru al anului 2021, tarifele RCA au fost plafonate pentru o perioadă de șase luni, la nivelul celor practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023.