Proiect transfrontalier cu Ucraina, derulat de Primăria Tarna Mare

În perioada iunie 2021 – octombrie 2023, Comuna Tarna Mare (judetul Satu Mare) in calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Orașul Ardud (judetul Satu Mare), Detașamentul de pompieri nr. 4 din cadrul Departamentul Principal al Serviciului de Urgență de Stat, regiunea Zakarpattia (Ucraina) și Asociația NOVUM (Ucraina) a implementat proiectul cu titlul ”Avertizare timpurie și pregătire comună pentru situații de urgență în zona transfrontalieră Româno-Ucraineană – WARN”.

Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinatate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră ENPI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020 (www.huskroua-cbc.eu), bugetul total al proiectului fiind de 508.390,59 Euro, din care 457,551.51 EUR reprezintând cofinantarea din partea Uniunii Europene.

Proiectul a avut ca scop cresterea capacității de reacție și scăderea timpului de răspuns a echipelor din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență (SVSU) din județul Satu Mare (in zona comunei Tarna Mare și a orașului Ardud, respectiv in zonele vecine din microregiunile Țara Oașului și Zona Sătmarului), respectiv în regiunea Zakarpattia (orașul Beregovo și împrejurimi).

În acest sens, au fost derulate activitati de networking transfrontaliere, cursuri de instruire a voluntarilor (în acordare de prim ajutor, salvare din adâncime și de la înălțime, orientare prin geolocalizare, intervenții în caz de inundații), respectiv au fost organizate exercitii comune de simulare a unor cazuri reale care necesita intervenția unităților locale.

Tot din proiect, echipele voluntare și profesioniste din ambele țări au fost dotate cu aparatură și echipamente de specialitate: autoutilitare de stins incendii, generatoare de curent profesionale, motopompe, GPS-uri, echipamente de intervenție, stații radio de comunicare, tărgi, defibrilatoare mobile, etc. În Comuna Tarna Mare a fost instalat un sistem de alarmare timpurie pentru situații de urgență, care permite informarea și alertarea locuitorilor la nevoie.

 

Cu ocazia întâlnirilor cu echipele voluntare de intervenție din regiunea proiecului, au fost notate o serie de bune practici, care au fost redactate și transpuse într-un ”Ghid de bune practici privind organizarea și funcționarea eficientă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență”, un instrument digial pus la dispoziția echipelor serviciilor voluntare de intervenție aflate în faza de dezvoltare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.