Ploaie de stele, în noaptea de sâmbătă spre duminică

În noaptea de sâmbătă spre duminică (21 spre 22 octombrie) va avea loc un fenomen astronomic inedit – Orionidele, o ploaie de stele căzătoare.

Oamenii de știință spun că Pământul va trece printr-un nor de praf, care a făcut cândva parte din coada cometei Halley, iar cel puțin 20 de stele căzătoare pot fi observate pe oră, pe timpul nopții.

Orionidele sunt o ploaie de meteori care apar în mod regulat în timpul lunii octombrie, atunci când Pământul trece prin traiectoria cometei Halley.

Această cometă, una dintre cele mai cunoscute și observate comete periodice, lasă în urmă un traseu de particule de praf și detritus în spațiu.

Atunci când Pământul trece prin acest traseu în octombrie, particulele de praf se ciocnesc cu atmosfera Pământului și ard, creând ceea ce observăm ca „stele căzătoare” sau meteori.

Orionidele sunt numite astfel deoarece radiază din constelația Orion, adică punctul din cer de unde par să provină meteori.

Această ploaie de meteori poate fi observată în emisfera nordică a Pământului, dar este mai bine vizibilă în emisfera nordică, unde Orion se află mai sus pe cer în timpul nopții.

Perioada maximă de activitate a Orionidelor variază, dar de obicei cade în jurul datei de 20-22 octombrie.

În acest moment, pot fi observate un număr mai mare de meteori pe oră.

Pentru a observa Orionidele, este recomandat să te îndepărtezi de zonele cu poluare luminoasă, să aștepți ca ochii tăi să se obișnuiască cu întunericul și să privești în direcția constelației Orion.

Cu puțin noroc, vei putea observa aceste meteori strălucind pe cer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.