Povestea compotului. Cine l-a inventat ?

Secretele şi originile compotului de fructe sunt învăluite de mister în negura timpului. Se crede totuşi că la originiea compotului stă o sărbătoare evreiască ,,Rosh Hashanah”, noul an iudeu, când fructe fierte într-un suc dulce sunt servite invitaţilor pentru a îndulci anul şi pentru a le aduce mult noroc.

Sunt şi alte opinii cu privire la istoria compotului de fructe, şi anume că îşi are originea în Franța secolului al XVII-lea. Francezii spun că fructele în sirop de zahăr echilibrează efectele umidității asupra organismului şi aşa a dus la inventarea compotului. A fost servit inițial după-amiaza ca gustare cu smântână și biscuiți. În timpul Renașterii, a fost servit rece la sfârșitul cinei.

Compotul de fructe este adesea acoperit cu frișcă, scorțișoară sau zahăr vanilat. De asemenea, uneori se prepară folosind fructe uscate înmuiate în apă cu adaos de alcool.

Siropul poate fi asezonat cu vanilie, coajă de lămâie sau portocală, batoane de scorțișoară sau pudră, cuișoare, migdale măcinate, nucă de cocos rasă, fructe confiate sau stafide. Compotul poate adaugă dietei vitaminele ce lipsesc în timpul sezonului rece şi pot avea şi alte propietăţi curative. Compotul de corcoduşe este purgativ, răcoritor şi tonifiant în timp ce compotul de gutui este ideal pentru diete având cele mai puţine calorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.