O asociere de firme din Satu Mare, a depus ofertă pentru repararea acoperişului castelului Peleş

Asocierile de firme Romconstruct Group SRL – Romconstruct SA (societăți din județul Prahova) și Euras – Procad Business (ambele din Satu Mare) au depus oferte până la termenul-limită stabilit în cadrul licitației derulate de Institutul Național al Patrimoniului pentru execuția unor lucrări de intervenții în primă urgență și servicii de proiectare la acoperișurile monumentelor istorice Castelul Peleș și Castelul Pelișor.

Potrivit datelor din caietul de sarcini, autoritatea contractantă este Institutul Național al Patrimoniului – atât la Castelul Peleș, cât și la Pelișor, iar lucrările de intervenție vizează învelitorile, șarpanta, luminatoare, lucrări de hidroizolare și la instalațiile pluviale. Durata contractului, estimat la circa 7,8 milioane de lei, este de 12 luni.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că în prezent sunt în pregătire mai multe proiecte de restaurare a celor două monumente din Sinaia – Peleșul și Pelișorul. ”Restaurarea și punerea în valoare a Castelelor Peleș și Pelișor, ca parte a patrimoniului cultural național, reprezintă obiectiv prioritar al Ministerului Culturii. În discuțiile purtate atât cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Radu al României, cât și cu colaboratorii Casei Regale a României, am punctat acțiunile concrete, prezente și viitoare, pe care le avem în vedere, pentru a proteja și promova aceste excepționale valori la nivel european. Documentația de atribuire pentru lucrările în primă urgență pentru intervenția la acoperișurile monumentelor istorice Castelul Peleș și Castelul Pelișor a fost publicată în sistemul electronic al achizițiilor publice (SEAP) în luna septembrie 2023, astăzi (n.n. – ieri) fiind ultima zi pentru depunerea ofertelor tehnico-financiare de către operatorii economici. Investiția are o valoare de 8,7 milioane de lei.
Pentru restaurarea și punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleș – proiect inițiat anul trecut de Ministerul Culturii prin încheierea contractului de prestări servicii de proiectare pentru elaborarea documentației tehnico-economice, faza DALI – etapele ulterioare vor fi demarate după obținerea avizului Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.
Am analizat, de asemenea, împreună cu reprezentanții Casei Regale, intenția noastră de includere în Patrimoniul Mondial UNESCO a castelelor Peleș și Pelișor, primul pas fiind transmiterea, până la data de 31.01.2024, a formularului pentru includerea acestei poziții în Lista Indicativă a României. Pentru reușita acestui demers, sunt necesare atât susținerea Casei Regale a României, cât și implicarea administrației publice locale și a comunității”, a transmis Raluca Turcan, pe pagina sa oficială de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.