Case de marcat dedicate exclusiv familiilor cu copii, în supermarketuri

Un proiect de lege care prevede ca  supermarketurile și hipermarketurile să monteze case de marcat speciale pentru familiile cu copii minori a fost adoptat miercuri, de către Camera Deputaților.

Astfel, magazinele vor fi obligate să aibă cel puțin o casă de marcat de acest fel, care va putea să fie folosită doar de familiile însoțite de copii minori. Mai mult, la această casă va fi interzisă comercializarea produselor nesănătoase pentru cei mici, cum sunt, de exemplu, chipsurile, bomboanele şi băuturile răcoritoare.

Proiectul, inițiat de UDMR, defineşte casa de marcat prioritară pentru familii din supermagazine sau hipermagazine ca fiind ”casă de marcat dedicată doar familiilor însoţite de copil/copii minori, amplasată la ieşirea din magazin, la care este interzisă comercializarea alimentelor care nu corespund alimentaţiei sănătoase şi care nu sunt recomandate preşcolarilor, şcolarilor, copiilor şi adolescenţilor conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr.1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.”.

Scopul propunerii legislative este de a proteja copiii de expunerea la dulciuri şi la alimente nesănătoase plasate pe rafturile din apropierea caselor de marcat, in contextul în care România se află pe locul al doilea în Europa la obezitatea infantilă.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.