Alin Tipuș – Premiul I la Festivalul Concurs Internațional de Folclor „Petre Săbădeanu” de la Târgu Mureș

Asociația Națională de Folclor din România, Uniunea Mondială de Folclor și Fundația Culturală „Șopterean” au organizat în perioada 7-8 octombrie 2023 cea de-a VIII- a ediție a Festivalului – Concurs Internațional de Interpretare a Cântecului Popular, „Petre Săbădeanu”.

Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș și a fost susținut de către Consiliul Județean Mureș, respectiv Consiliul Local și Primăria comunei Sântana de Mureș.

După preselecție au rămas în concurs nouă soliști, fiecare concurent la festival a interpretat două cântece: o doină sau o baladă și un cântec ritmat cu acompaniamentul orchestrei profesioniste „Rapsodia Călimanilor”.

Tânărul Alin Tipuș, din comuna Tarna Mare, solist în cadrul Ansamblului Folcloric „Florile Tărnii” a obținut Premiul I, fiind remarcat printre zecile de concurenți, ca fiind o voce care promite.

Juriul a fost format din: prof. dr. Dorel Cosma – președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.); Silvia Zagoreanu – directoarea generală a Centrului Național de Conservare a Pratrimoniului Cultural Imaterial Chișinău, Republica Moldova; Iulian Praja – managerul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș; Dorina Oprea – Artist Emeritus al cântecului popular și profesor la Școala Populară de Arte Târgu Mureș; drd. Bianca Angela Cionca – interpretă de muzică populară și referent cultural al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Delegația sătmăreană a fost formată din: Robert Laszlo – managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, prim-vicepreședinte a Asociației Naționale de Folclor din România (ANFR), membru în Biroul Executiv a Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.); drd. Bianca Angela Cionca – interpretă de muzică populară și referent cultural al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare; ceterașul – Canaloș Vasile; zongorașul – Laza Vasile și tânărul interpret – Alin Tipuș.

Petre Săbădeanu a publicat 20 de cărți, a fost autorul a 300 de articole apărute în reviste de profil, a susținut 500 de referate în domeniul economiei agriculturii și dezvoltării rurale la diverse simpozioane și sesiuni științifice în țară și străinătate.

Petre Săbădeanu s-a născut la 2 noiembrie 1933 în comuna Sântana din judeţul Mureş. A crescut cu dragostea pentru melosul popular, zona folclorică a Văii Mureșului fiind o zonă deosebit de frumoasă, bogată în folclor, pe care el a reprezentat-o cu atâta strălucire. S-a făcut remarcat în timpul studenţiei alături de Ansamblul de cântece şi dansuri al studenţilor din Bucureşti, debutând în anul 1954.  Primele înregistrări le-a realizat cinci ani mai târziu (1959) cu orchestra de muzică populară a Radiodifuziunii.

Pe parcursul anilor a înregistrat peste 100 de piese: doine, învârtite, purtate, hațegane, cântece de nuntă, de cătănie, de petrecere și romanțe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.